Wat is een gynaecoloog?
Een gynaecoloog is een arts, gespecialiseerd in vrouwenziekten en klachten gerelateerd aan de vrouwelijke geslachtsorganen. De gynaecoloog werkt als een medische specialist in het ziekenhuis en behandelt zowel vrouwen die zwanger zijn als vrouwen die niet zwanger zijn. Gynaecologie is dus een erg breed vakgebied, waardoor iedere gynaecoloog een eigen aandachtsgebied heeft.
Gyneacologen behandelen zoal vrouwen met bijvoorbeeld vruchtbaarheidsproblemen, ontstekingen in de geslachtsorganen, seksuele problemen, verzakkingen, incontinentieklachten en sommige vormen van kanker. Een gynaecoloog die zich specialiseert in obstetrie, behandelt vrouwen tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling.
Wanneer naar de gynaecoloog tijdens de zwangerschap?
Niet iedere zwangere vrouw hoeft standaard begeleid te worden door een gynaecoloog tijdens de zwangerschap. De meeste zwangere vrouwen worden enkel begeleid door hun verloskundige. Zij zal eventuele risico’s in de gaten houden die reden geven tot een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Een gynaecoloog begeleidt dus, samen met je verloskundige, zwangerschappen die risicovol zijn of met complicaties.
Dit zijn medische indicaties waarom begeleiding van een gynaecoloog tijdens de zwangerschap nodig kan zijn:
- Je hebt een te hoge bloeddruk
- Risico op een miskraam
- Je baby groeit niet goed
- Erge bloedarmoede
- Een meerlingzwangerschap
- Zwangerschapsvergiftiging
- Zwangerschapsdiabetes
- Veel overgeven
- Weeën te vroeg in de zwangerschap
- Bloedverlies tijdens de zwangerschap
- Een voorliggende placenta
- Je hebt bij een eerdere bevalling een keizersnede gehad
- Je baby ligt in de dwars- of stuitligging
- Er is sprake van bijzonder, erfelijke afwijkingen
- Je hebt een DES-dochter
- Er is op een echo een afwijking bij je baby waargenomen
Als er sprake is van een van de bovenstaande factoren tijdens je zwangerschap, zal een doorverwijzing naar een gynaecoloog noodzakelijk zijn. Dit is in de meeste gevallen puur preventief om je baby extra goed in de gaten te houden. De gynaecoloog kan dan bepalen of eventuele behandeling noodzakelijk is voor jou.
Wanneer een gynaecoloog tijdens de bevalling?
Het kan ook zijn dat de gynaecoloog op het laatste moment, tijdens of net voor je bevalling, pas in beeld komt. Je verloskundige zal tijdens of net voor de bevalling bepalen of er hulp moet worden ingeschakeld van deze arts. Een bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog vindt altijd plaats in het ziekenhuis. Ben je tijdens de zwangerschap al begeleid door een gynaecoloog, dan zal deze ook tijdens de bevalling aanwezig zijn.
De volgende medische indicaties maken de aanwezigheid van een gynaecoloog tijdens de bevalling noodzakelijk:
- Je baby heeft meconium gepoept in het vruchtwater
- Je bevalt voor de 37 weken
- Je vliezen zijn gebroken maar de weeën blijven uit
- De ontsluiting vordert niet
- Je moet ingeleid worden
- Je hebt veel bloedverlies
- De placenta komt niet uit zichzelf (de nageboorte)
- Je baby ligt in de dwars- of stuitligging en een keizersnede is nodig
- Jouw gezondheid of die van je baby gaat achteruit tijdens de bevalling
Controles bij de gynaecoloog
De gynaecoloog zal tijdens jullie afspraken onderzoeken, behandelingen en echo’s uitvoeren, afhankelijk van jouw klachten tijden de zwangerschap. Controles worden vaak afgewisseld door de gynaecoloog en een klinisch verloskundige. Hoe vaak dit zal zijn, is volledig afhankelijk van jouw medische indicatie tijdens de zwangerschap.