Alleen tijdens de bevalling
Je verwacht van tevoren niet dat je tijdens de bevalling veel alleen bent, zeker als je in het geboortecentrum of ziekenhuis wilt bevallen, is het beeld vaak dat daar altijd iemand bij je is. Toch gebeurt het regelmatig dat zwangeren (en hun partner) een tijd alleen zijn tijdens de bevalling. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren in de volgende situaties:
De verloskundige controleert en vertrekt weer
Op het bellijstje van de meeste verloskundigen staat bij een eerste kindje dat je mag bellen zodra de weeën om de drie minuten zijn, een minuut lang duren en al een uur aanhouden. Zodra de weeën die intensiteit hebben is de kans dat je begint te ontsluiten/openen groot. Echter vaak als de verloskundige dan komt controleren, is er sprake van geen of 1-2 cm ontsluiting. Het is dan vaak nog te vroeg om naar het ziekenhuis of geboortecentrum te gaan, mocht je daar willen bevallen.
Dus in de meeste gevallen zal de verloskundige dan zeggen dat je goed op weg bent, de weeën nog iets sterker moeten worden en dat ze over enkele uren weer bij je komt kijken. Ook als je thuis gaat bevallen, is er kans dat je verloskundige tijdens deze fase nog gaat kijken bij een andere vrouw (afhankelijk van het tijdstip van de dag en de drukte).
Lees ook:
Zo beleeft je baby de bevallingDe verloskundige draagt de zorg over aan het ziekenhuis
Er is een aantal situaties waarbij het verloop van de bevalling verder onder medische begeleiding plaats zal vinden. Dat betekent dat je dan niet meer je eigen vertrouwde verloskundige naast je hebt, maar de zorgverleners van het ziekenhuis. Dit kan vlak voor of tijdens je bevalling gebeuren, bijvoorbeeld:
- Als je zelf graag medische pijnbestrijding wilt (m.u.v. lachgas, dit kan vaak nog wel in het geboortecentrum, niet in het ziekenhuis zelf)
- Als het kindje in het vruchtwater gepoept heeft (wat niet meteen een spoedsituatie is, maar wel extra controle vraagt)
- Of als er andere medische indicaties opkomen bij de ontsluitings- of persfase, zoals bijvoorbeeld gebrek aan vordering.
Lees ook:
Alles klaar voor de bevalling?Dienstwisseling
Zowel bij de meeste verloskundigen als in het ziekenhuis of geboortecentrum heb je te maken met wisselingen van diensten. Beval je thuis, dan zullen de meeste verloskundigen wel bij je blijven, maar het kan ook zijn dat een collega het overneemt. Dat is een moment dat ze ook even samen zullen zitten om de vorderingen te bespreken. Bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis, met alleen je verloskundige, kan dit soms in de kamer, maar ook dan zullen ze vaak even een overlegmomentje buiten de kamer pakken. Ben je al overgedragen aan het ziekenhuis echter, dan is er tijdens zo’n overdracht bijna niemand bereikbaar. Zowel verpleging als artsen wisselen vaak gelijktijdig en op dat moment is er alleen bij hoge nood personeel in de kamer en komt er niet zomaar iemand als je op het belletje drukt. Afhankelijk van de zorgverleners die je hebt, zal er elke 8, 12 of 24 uur een dienstwissel zijn, waarbij de eerste twee vaker voorkomen dan de laatste. Of verloskundigen ook tijdens de bevalling van dienst wisselen hangt af waar je in de bevalling zit versus wanneer hun dienst officieel afloopt.
Lees ook:
Ontspannen tijdens de bevallingDrukte
Sinds de eerste lockdowns is de druk op de zorg nog steeds veel hoger, ziekte en personeelstekort zorgt ervoor dat zorgverleners niet altijd de tijd en aandacht kunnen bieden die ze graag zouden willen. Zo heeft elke zorgverlener nog meer mensen waar ze verantwoordelijk voor zijn. Van eerstelijns verloskundigen die toch de telefoon op moeten nemen tijdens hun dienst, tot verpleegkundigen die vier kamers te verzorgen hebben. Wanneer er in een van de kamers geperst gaat worden, zullen alle andere kamers moeten wachten of even een collega zien, wanneer er op het belletje wordt gedrukt. Ze doen vreselijk hun best, maar kunnen ook maar op één plek tegelijk zijn.
Ik ben toch met mijn (beval)partner
Partners kunnen een geweldige steun zijn en zij kennen je ook het beste. Maar zij doen dit misschien ook wel voor het eerst. Dus als alles anders loopt dan gehoopt en kunnen ze misschien zelf wel wat ondersteuning en uitleg gebruiken. En is het soms moeilijk die steun te bieden die zelf ook missen. Dat gevoel als je het allebei even niet weet, kan voor beiden zorgen dat je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Ondanks dat je samen bent.
Doula’s bieden continue ondersteuning
Een doula blijft bij je van begin tot eind. Met een doula aan je zijde hoef je je nooit alleen te voelen. Een doula kan jullie samen helpen met voorbereiden en je partner leren de juiste dingen te doen of vragen te stellen in onverwachte situaties. Twijfel je over een doula, kan je ook vooraf met je verloskundige of gynaecoloog bespreken of en hoe zij voor continue ondersteuning kunnen zorgen. Dan weet jij waar je aan toe bent en kun je een keuze maken die bij je past.
Een doula kan ook helpen om jouw wensen helder te krijgen en in een geboorteplan of ondersteuningsplan op te nemen. Dan kan je ook in het geval van overdracht aan het ziekenhuis snel en overzichtelijk je wensen aangeven. Vooraf een geboorteplan opstellen helpt je ook voor te bereiden op de onverwachte situaties.
Lees ook:
Hoe kies ik de juiste doula?