1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Controles bij de verloskundige: wat kun je verwachten?

    Gepubliceerd op: 8-3-2016Bewerkt op: 9-2-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-3-2016Bewerkt op: 9-2-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De verloskundige is er om je deze periode op een voor jou zo prettig mogelijke manier te begeleiden. Als jij en/of je partner vragen of ongerustheden willen bespreken, dan kan dat altijd. Lees hier wat je verder kunt verwachten bij de controles.

    Wat kan je van je verloskundige verwachten tijdens de controles?

    De verloskundige controleert een aantal zaken omdat die resultaten een goed beeld geven van hoe het met je baby gaat, maar ook hoe het met jou gaat. Zij houden dit bij op de zwangerschapskaart. Zo kijkt de verloskundige o.a. naar:

    Gewicht

    Het is logisch dat je zwaarder wordt tijdens de zwangerschap. De verloskundige kijkt of dit ook op een gezonde manier gebeurt. Het kan best zijn dat je bij de eerste controle bent afgevallen, want het maken van een baby kost veel energie. Bovendien heb je in de eerste drie maanden vaak weinig eetlust en voel je je regelmatig misselijk. Gedurende de zwangerschap zal je vervolgens kilo’s aankomen. Hoeveel kilo dat precies gaat zijn verschilt per vrouw: bij de één is het zeven kilo en bij de ander twintig.

    De gewichtstoename is gebaseerd op:

    • De baby zelf: 3400 gram
    • Het vruchtwater: 800 gram
    • De placenta: 600 gram
    • De grotere baarmoeder: 1000 gram
    • De borsten: 800 gram
    • Extra bloed: 1500 gram
    • Extra vocht en extra vet: 4500 gram

    Slanke vrouwen komen vaak iets meer aan omdat hun lichaam een laagje ‘moedervet’ moet kweken om goed te kunnen functioneren. Maar sommige slanke vrouwen hebben aan het eind van de zwangerschap nog nauwelijks een buik. Vrouwen die voor de zwangerschap al wat zwaarder waren, doen er goed aan niet te veel aan te komen.

    Bloeddruk

    De verloskundige meet iedere controle je bloeddruk en vergelijkt die met je bloeddruk aan het begin van de zwangerschap. Normaal gesproken is je bloeddruk de eerste zes maanden wat lager dan voor de zwangerschap. De laatste drie maanden is de bloeddruk weer op hetzelfde niveau als voor de zwangerschap en soms iets hoger.

    Urine

    Alleen als het nodig is, controleren de verloskundige je urine. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je bloeddruk aan het stijgen is. Ze vragen je dan om naar de controle een potje urine mee te nemen.

    Uitwendig onderzoek

    Bij elk bezoek wordt de groei van je baarmoeder gecontroleerd. Dat doet de verloskundige met de handen en soms met een centimeter. In de laatste maanden van de zwangerschap kunnen ze niet alleen de groei maar ook de ligging van de baby voelen. Vanaf de derde maand van de zwangerschap kan je met de doptone op je buik de hartslag van de baby horen.

    Bloed

    In het begin van de zwangerschap wordt je bloed gecontroleerd. Je bloedgroep wordt bepaald, de Rhesusfactor en er wordt gekeken of je geen geslachtsziekte of antistoffen hebt. Ook controleren ze je bloedsuiker en je ijzergehalte. Door het ijzergehalte in je bloed te meten, wordt nagegaan of je bloedarmoede hebt. Dit wordt verschillende keren in de zwangerschap gecontroleerd.

    Meer over bloedonderzoek kan je lezen bij week 12.

    Hoe vaak kom je langs bij de verloskundige?

    Je bezoekt de verloskundige de eerste maanden eens per vier á vijf weken. Vanaf ongeveer 25 weken is dat eens per drie weken en vanaf week 30 eens per twee weken. Vanaf vier weken voor je uitgerekende datum word je iedere week verwacht op de praktijk.

    Benieuwd welke controles en echo's je allemaal krijgt tijdens de zwangerschap? Volg de zwangerschapscursus, deel van ons online cursuspakket

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard