1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Buitenspelen: o zo goed voor je kind, en wel hierom

    Gepubliceerd op: 4-6-2023Bewerkt op: 1-9-2025
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-6-2023Bewerkt op: 1-9-2025
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als kind is er niets leukers dan buitenspelen. Het is een moment van vrijheid, plezier, avontuur en verbinding met de natuur. Een heerlijk moment voor het hele gezin. Maar buiten spelen is niet alleen leuk, het is ook ontzettend belangrijk voor de motorische ontwikkeling van kinderen, stressvermindering, sociale vaardigheden en de gezondheid van hun ogen.

    Spelen is voor kinderen dé manier om hun energie kwijt te kunnen. Buitenspelen biedt hiervoor de perfecte uitlaatklep. Kinderen kunnen rennen, hutten bouwen, touwtje springen, activiteiten met een bal doen, klimmen, klauteren, fietsen en springen in alle vrijheid met frisse lucht in hun longen. Het is niet alleen goed voor hun lichamelijke gezondheid, maar ook voor hun mentale gezondheid. Buitenspelen zorgt voor ontspanning en vermindert stress.

    Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

    Er zijn talloze voordelen van buitenspelen voor kinderen. Hieronder hebben we de belangrijkste fysieke en mentale voordelen voor je op een rijtje gezet:

    Fysieke voordelen van buiten spelen

    • Buitenspelen kan de motorische vaardigheden van kinderen verbeteren. Tijdens het spelen moeten kinderen bewegen, springen, rennen en klimmen, wat helpt bij de motorische ontwikkeling en de ontwikkeling van coördinatie, balans en fysieke controle.
    • Bovendien kan buiten spelen helpen bij de versterking van de botten en spieren van kinderen. De weerstand van kinderen kan ook verbeteren door regelmatig buiten te spelen, omdat ze op die manier worden blootgesteld aan zonlicht en frisse lucht.
    • Ook kinderen halen vitamine D uit zonlicht in de buitenlucht, wat ze nodig hebben voor hun weerstand, een goed gebit en sterke botten. Dit kan helpen bij het opbouwen van hun immuunsysteem en hen beschermen tegen ziekten.
    • Ten slotte kan buiten spelen ook bijdragen aan de verbetering van de slaapkwaliteit. Door tijd buiten door te brengen, worden kinderen blootgesteld aan natuurlijk licht en kan hun biologische klok worden gereguleerd, wat kan helpen bij het bevorderen van een gezonde slaap.

    Wist je dat het aantal kinderen met bijziendheid is de afgelopen decennia gestegen van 1 op de 4 naar maar liefst 1 op de 2? Dit zorgwekkende feit heeft het Oogfonds doen besluiten om buitenspelen meer te promoten. Hoewel een bril bijziendheid kan corrigeren, geldt nog altijd dat voorkomen beter is dan genezen. Het visuele gedrag van kinderen heeft een grote invloed op hun ogen, vooral omdat deze nog volop in ontwikkeling zijn. De lichtintensiteit in de buitenlucht speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van bijziendheid, waardoor buitenspelen des te belangrijker wordt. Houd de 20-20-2 regel hierbij aan, en je weet zeker dat je ogen van je kinderen niet te veel lijden.

    Mentale voordelen van buiten spelen

    • Buitenspelen kan het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van kinderen vergroten. Door tijd door te brengen in de natuur en te spelen in de buitenlucht, kunnen kinderen zich meer verbonden voelen met de wereld om hen heen en hun eigen vaardigheden en mogelijkheden ontdekken.
    • Buiten spelen kan ook de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen stimuleren. Ze kunnen hun eigen spel en avonturen bedenken en zichzelf uitdagen om nieuwe dingen te proberen en te ontdekken. Doen ze dit samen met andere kinderen, dan is dat erg goed voor hun sociale vaardigheden.
    • Bovendien kan buiten spelen helpen bij het verminderen van stress en angst bij kinderen. Door tijd door te brengen in de natuur en te bewegen, kunnen kinderen zich ontspannen en spanning loslaten.
    • Ten slotte kan buitenspelen ook bijdragen aan de verbetering van de concentratie en het leervermogen. Tijd buiten doorbrengen kan helpen bij het versterken van de aandacht en het verminderen van afleiding, waardoor kinderen zich beter kunnen concentreren en leren.

    Tips om goedkoop en makkelijk buiten te spelen met je kind

    Buiten spelen hoeft helemaal niet duur te zijn. Met deze tips kunnen jullie goedkoop en fijn buiten spelen:

    • Maak gebruik van de natuurlijke omgeving, zoals een park of bos
    • Gebruik oude lakens, dozen of kartonnen buizen om mee te spelen
    • Ga op zoek naar tweedehands speelgoed op bijvoorbeeld Marktplaats
    • Speel spelletjes als verstoppertje, tikkertje, schatzoeken of voetballen
    • Ga op zoek naar de dichtstbijzijnde speeltuin om even te ontladen
    • Hebben jullie een tuin, dan doen een aantal bakken en bekers water wonderen voor een half uurtje vermaak!
    • Op een balkon kunnen jullie bijvoorbeeld samen werken aan een mini-tuintje met planten en bloemen
    • Speel met bellenblaas
    • Met al die bewegingen is het voor de kleine avonturiers, en papa en mama, handig om een goed passend luierbroekje te gebruiken

    Tip: Schaafwondje na het buitenspelen? Sudocrem helpt!

    Weersomstandigheden en buitenspelen

    Als het gaat om het spelen in regenachtig weer, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind goed is uitgerust met waterdichte kleding en schoenen. Een regenjas en regenlaarzen zijn daarom onmisbaar. Door de regen plassen springen kan heel leuk zijn, maar als je kind verkouden is of als er onweer in de buurt is, is het beter om binnen te blijven. Meestal vinden kinderen spelen met een beetje regen geweldig: in de plassen stampen en een beetje vies worden, heerlijk!

    Gaan jullie buiten spelen in de winter, zorg er dan voor dat je kind warme en geïsoleerde kleding draagt en bescherm de huid tegen de kou. Bij lage temperaturen is het belangrijk om je kind te laten weten dat ze bij signalen van onderkoeling of bevriezing onmiddellijk naar binnen moeten gaan. Als het te glad is buiten, kun je beter binnen blijven om letsel te voorkomen.

    Als het weer te warm is, kan spelen in de buitenlucht ook minder leuk zijn. Zorg er in dat geval voor dat je kind voldoende drinkt en draag lichte kleding die de huid beschermt tegen de zon. Vermijd de heetste uren van de dag en kies voor schaduwrijke plekken om te spelen.

    Kortom, er zijn weinig weerstypes waarin je helemaal niet buitenspelen met je kind. Met de juiste uitrusting en voorzorgsmaatregelen kunnen kinderen in bijna alle weersomstandigheden van buiten spelen genieten. Het is immers belangrijk om kinderen de kans te geven om de wereld te ontdekken en hun zintuigen te ontwikkelen, ongeacht het weer.

    Kind stimuleren om te gaan buitenspelen

    Als een kind niet van buitenspelen houdt, kan het een uitdaging zijn om hem of haar te stimuleren meer tijd buiten door te brengen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

    1. Maak het aantrekkelijk: Maak buiten spelen aantrekkelijk door speelgoed mee te nemen dat het kind leuk vindt, zoals een bal, een springtouw, een frisbee of een vlieger. Ook kun je een leuke picknick of een watergevecht organiseren om het spelen buiten leuker te maken.
    2. Doe het samen: Spelen met vriendjes of vriendinnetjes kan het buitenspelen veel leuker maken. Nodig vriendjes uit om samen buiten te spelen en maak er een gezellige middag van.
    3. Maak het een routine: Maak van buitenspelen een vaste gewoonte, bijvoorbeeld na het avondeten of in het weekend. Als het kind gewend is om regelmatig buiten te spelen, zal het vanzelf meer plezier krijgen in het spelen buiten.
    4. Bied variatie: Verander af en toe de speelomgeving. Ga naar verschillende plekken om te spelen zoals speeltuinen, het park of het strand. Dit zorgt voor variatie en houdt het spelen buiten interessant.
    5. Laat ze experimenteren: Geef kinderen de vrijheid om zelf te ontdekken en te experimenteren tijdens het buitenspelen. Laat ze bijvoorbeeld met takjes en stenen spelen, klimmen of verstoppertje spelen.
    6. Niet te veel druk: Onthoud dat het belangrijk is om niet te veel druk op het kind te leggen. Buitenspelen moet leuk zijn en niet als een verplichting voelen. Geef het kind de tijd om zich aan te passen en te wennen aan het idee van meer tijd buiten doorbrengen.

    Wanneer alleen buitenspelen?

    Het is niet gemakkelijk om te bepalen op welke leeftijd kinderen alleen buiten kunnen spelen, omdat het afhangt van verschillende factoren, zoals de leeftijd en het karakter van het kind, de omgeving waarin het kind opgroeit en de veiligheid van die omgeving. Wonen jullie bijvoorbeeld aan een drukke straat, een kindvriendelijke straat of op het platteland? Dat maakt het allemaal heel verschillend.

    Over het algemeen is het verstandig om kinderen tot een bepaalde leeftijd altijd in het zicht te houden en te blijven controleren tijdens het buitenspelen. Ouders kunnen het beste beoordelen wanneer hun kinderen er klaar voor zijn om alleen buiten te spelen zonder constant toezicht.

    Als algemene richtlijn wordt aanbevolen dat kinderen jonger dan vijf jaar niet alleen buiten spelen, terwijl kinderen tussen de vijf en tien jaar oud beter in de buurt van huis of met vrienden kunnen spelen onder toezicht van een volwassene. Vanaf ongeveer tien jaar oud kunnen kinderen vaak alleen buiten spelen, maar ook dan is het belangrijk om te beoordelen of de omgeving veilig genoeg is en om duidelijke afspraken te maken over wat wel en niet mag. Ook is het belangrijk om te weten dat de kinderen waarmee je kind buiten speelt, dezelfde regels en richtlijnen naleven. Dit kun je met hun ouders onderling afspreken.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard