1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

    Gepubliceerd op: 12-11-2019Bewerkt op: 11-16-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-11-2019Bewerkt op: 11-16-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Brandend maagzuur is een vervelende kwaal die vaak voorkomt onder zwangere vrouwen. Zo’n 7 op de 10 zwangere vrouwen krijgt hier last van. Het kan voorkomen in alle fases van de zwangerschap. Gelukkig verdwijnt het vanzelf weer na de bevalling. En tijdens de zwangerschap kun je er zelf enkele dingen doen om de kans er op te verkleinen!

    Wat is brandend maagzuur en hoe ontstaat het tijdens de zwangerschap?

    Maagzuur is een natuurlijke zure stof in je maag die helpt bij de voedselvertering. In je maag is er een speciale beschermlaag tegen dit zuur. Als dit zuur in de slokdarm terechtkomt, kan dit een brandend en bijtend gevoel geven. Normaal wordt je maag afgesloten met een klepje. Dat klepje gaat alleen open als er voedsel de maag in gaat. Door de verandering in je hormonen (progesteron) tijdens je zwangerschap, kan het klepje makkelijker opengaan. Progesteron zorgt voor verslapping van weefsels, en dus ook van het klepje van je maag. Hierdoor kunnen kleine beetjes maagzuur in de slokdarm omhoog komen. Door de groeiende baarmoeder neemt de druk tegen je maag toe. Hierdoor kan de zure inhoud uit de maag de slokdarm ingeduwd worden.

    Hoe herken je brandend maagzuur?

    Brandend maagzuur herken je aan een aantal symptomen; een branderig gevoel in de slokdarm, aan opboeren en eten dat omhoog komt (oprispingen). Er komt dan vaak ook wat maagzuur mee omhoog. Dat is geen fijn gevoel! Daarnaast kunnen misselijkheid en een opgeblazen gevoel het gevolg zijn van brandend maagzuur.

    Brandend maagzuur voorkomen

    Je kunt gelukkig wel maatregelen nemen om brandend maagzuur te voorkomen. Dit heeft vooral te maken met je eetpatroon:

    • Eet vaker, kleine porties in plaats van een grote hoeveelheid per keer. Zo komt je maag niet te vol te zitten.
    • Drink voldoende, zeker 1,5 liter per dag. Dit mag ook thee zijn. Zorg wel dat je niet teveel groene of zwarte thee drinkt, daar zit cafeïne in. Daar mag je niet teveel van hebben tijdens je zwangerschap. Rooibos thee mag wel.
    • Gezond eten en vezelrijk eten is belangrijk. Verder zijn er bepaalde soorten eten die oprispingen kunnen geven. Voorbeelden zijn vet eten, citrusvruchten, koolzuurhoudende dranken, zure vruchtensappen, koffie, pittig eten, chocolade, pepermunt en te veel zuivelproducten. Probeer uit welke producten bij jou tot brandend maagzuur leiden, en neem deze niet meer.
    • Eet rustig en kauw goed.
    • Stress kan voor brandend maagzuur zorgen. Zorg dus voor voldoende ontspanning. Dit is sowieso belangrijk voor de gezondheid van jou en je kindje.
    • Vermijd plat liggen, zeker direct na het eten. Met een volle maag heb je meer kans op maagzuur. Als je ligt, kan een extra kussen onder je hoofd helpen. Hierdoor komt maagzuur niet zo gemakkelijk in de slokdarm omhoog.

    Medicijnen tegen brandend maagzuur

    Als voedings- en leefstijladviezen niet genoeg helpen bij brandend maagzuur, dan zou een medicijn kunnen helpen. Er zijn verschillende soorten medicijnen voor de behandeling van brandend maagzuur te krijgen. Sommige middelen zorgen dat de maaginhoud minder zuur wordt, andere middelen zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt.

    Bij milde klachten kun je de zogenaamde maagzuurbinders gebruiken. Deze middelen maken de maaginhoud minder zuur en werken snel. Voorbeelden hiervan zijn:

    • Antagel®, Gastilox® en Maalox®
    • Rennie®
    • Gaviscon®
    • Magnesiumhydroxide

    Deze middelen kun je bij de drogist of apotheek kopen. In de bijsluiter staat wanneer je ze moet innemen en hoeveel je ervan mag gebruiken op een dag. Gebruik niet meer dan dat er in de bijsluiter staat.

    Als dit niet voldoende helpt of je blijft lang klachten houden, overleg dan met je huisarts. Hij of zij kan je een ander medicijn voorschrijven. Deze medicijnen zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Voorbeelden van medicijnen die je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken zijn, famotidine, omeprazol (Losec®), esomeprazol (Nexium®) en lansoprazol. Sommige van deze middelen kun je alleen met een recept bij de apotheek krijgen.

    Het onderdeel ‘Medicijnen tegen brandend maagzuur’ is geschreven door Moeders van Morgen. Dit is het kenniscentrum op het gebied van medicijngebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard