1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Borstvoeding

    Gepubliceerd op: 12-2-2019Bewerkt op: 8-8-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-2-2019Bewerkt op: 8-8-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Jouw moedermelk voorziet je baby van energie en essentiële voedingsstoffen in de eerste 6 maanden, en idealiter de eerste 2 jaar. Ook zit in moedermelk een groot aantal stoffen die de gezondheid van je baby bevordert en hem beschermt tegen ziekten. De enige uitzonderingen hierop zijn vitamine D en K. Daarvan is extra nodig voor een optimale ontwikkeling van je baby.

    Borstvoeding

    Borstvoeding is het (fysio-)logische vervolg op zwangerschap en geboorte. Een mens is een zoogdier en zowel het kind als de moeder is volledig afgestemd op borstvoeding. Na de geboorte van de baby en de placenta is er een hormoonomslag in het lichaam van de moeder waardoor de borstvoeding op gang komt. De baby is er voor gemaakt om aan de borst te gaan. Alle reflexen van de baby zijn erop gericht om aan de borst te drinken. Jouw baby kan de moedermelk gemakkelijk verteren. Moedermelk bevat alle essentiële voedingsstoffen om je baby te laten groeien. Daarnaast bevat moedermelk alle essentiële afweerstoffen om je baby te beschermen tegen infecties.

    Meestal begint je kindje binnen 1 of 2 uur na de geboorte te happen naar je borst. Je kunt dan voor het eerst borstvoeding geven. Hormonen en reflexen zorgen ervoor dat het aanbod van de moeder zich afstemt op de vraag van de baby. Hoe vaker je baby aan de borst drinkt en hoe beter hij de borst leeg drinkt, hoe meer melk je aanmaakt.

    Alles weten over borstvoeding? Dat kan met onze borstvoedingscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Het begin is misschien moeilijk

    Als je net bent bevallen ben je moe, en ook emotioneel gebeurt er van alles. De twijfel kan in de eerste dagen behoorlijk toeslaan. Het aanleggen kan moeilijk gaan, je baby valt misschien teveel af en je twijfelt over de hoeveelheid melk die er is. Je vraagt je af waarom het voeden soms zo pijnlijk is. Ja, het begin van het hebben van een baby is niet altijd gemakkelijk en daarbij komt het opstarten van de borstvoeding.

    Is het geven van borstvoeding al die moeite waard? Zeker weten, want borstvoeding:

    • is normaal
    • is gezellig
    • is altijd beschikbaar
    • is alles wat jouw baby nodig heeft
    • zorgt voor een innige band met jouw baby

    Veel vrouwen merken dat het voeden na een paar lastige beginweken makkelijker wordt. Gelukkig is er in die eerste dagen hulp. Je kraamverzorgende en je verloskundige houden jullie goed in de gaten. De kraamverzorgende leert je hoe je je baby zelf kunt voeden en de verloskundige houdt de grote lijnen in de gaten. Als er toch problemen zijn, kun je de hulp van een lactatiekundige inschakelen. De lactatiekundige IBCLC is de specialist die jou helpt met comfortabel borstvoeding geven.

    Als je geen borstvoeding mag, kunt of wilt geven

    Mocht iemand beweren dat je geen borstvoeding mag of kunt geven, laat dan goed onderzoeken of borstvoeding in jouw situatie echt niet mag of kan. Nog te vaak krijgen vrouwen ten onrechte te horen dat ze bijvoorbeeld bij medicijngebruik geen borstvoeding mogen geven. De meeste medicatie is veilig bij borstvoeding en veel problemen hebben meerdere oplossingen. De lactatiekundige IBCLC kan voor je uitzoeken wat in jullie situatie mogelijk is.

    Is voeden aan de borst echt niet mogelijk, dan zijn er de volgende alternatieven:

    • Afgekolfde melk via de fles
    • Donormelk (moedermelk van een andere moeder)
    • Kunstmatige zuigelingenvoeding

    Hoe lang moet ik borstvoeding geven?

    De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) raadt aan om je baby totdat hij zes maanden oud is alleen maar borstvoeding te geven. Daarna totdat hij 2 jaar is in combinatie met andere voeding. Na zes maanden kun je vaste voeding geven, maar blijft borstvoeding de belangrijkste voedingsbron. Dit advies wordt wereldwijd gedeeld door experts. Maar uiteraard is het afhankelijk van je eigen situatie of je zolang borstvoeding kan geven. Hoe je werkomstandigheden zijn en hoe jij en je baby reageren op de borstvoeding.

    Hoe lang kan ik borstvoeding bewaren?

    Wanneer je gaat kolven en de moedermelk bewaart om je baby later te voeden is het belangrijk te weten hoe lang de moedermelk houdbaar is. Hoe lang het houdbaar is, hangt af van de temperatuur waarop je het bewaart. Hieronder zie je per temperatuur hoe lang je de moedermelk kunt bewaren:

    • Kamertemperatuur (16 tot 26 ºC): Tot en met 6 uur
    • Geïsoleerde koeltas (Tot 4 ºC): 24 uur
    • Koelkast (Tot 4 ºC): Tot 5 dagen
    • Vriesvak koelkast (-15 ºC): 2 weken
    • (Diep)vriezer (-18 tot -20 ºC): Tot 6 maanden optimaal, tot 12 maanden bruikbaar

    Alcohol, roken en medicijnen tijdens borstvoeding

    Het drinken van alcohol en cafeïne en roken of het innemen van bepaalde medicijnen kan wel een negatieve invloed hebben op de moedermelk en zijn schadelijk voor het kind. Overleg met je arts, verloskundige of lactatiekundige als je medicatie gebruikt. Zij kunnen voor je uitzoeken of de medicatie veilig gebruikt kan worden tijdens zwangerschap en borstvoeding.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard