1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Bloedarmoede

    Gepubliceerd op: 12-11-2019Bewerkt op: 11-18-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-11-2019Bewerkt op: 11-18-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Bloedarmoede komt vaak voor tijdens de zwangerschap en kan ervoor zorgen dat je je moe, zwak en duizelig voelt. Het ligt bijna altijd aan een ijzertekort, wat je gelukkig op verschillende manieren kunt oplossen. Bloedarmoede wordt ook wel anemie genoemd. Hoe ontstaat bloedarmoede tijdens de zwangerschap precies en hoe kom je er weer vanaf?

    Wat is bloedarmoede precies?

    Als er sprake is van bloedarmoede, wordt er minder zuurstof vervoert in je bloed. Er zijn dan te weinig rode bloedcellen in je bloed, of de rode bloedcellen bevatten te weinig hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat zuurstof uit je longen naar je lichaam transporteert. Om dit eiwit aan te maken is er vooral ijzer nodig, maar ook vitamines B11 envitamine B12zijn hierbij erg belangrijk. Heb je dus een tekort aan ijzer, dan wordt het erg lastig om genoeg hemoglobine aan te maken, wat dus kan resulteren in bloedarmoede.

    Er wordt gekeken naar het hemoglobinegehalte in je bloed om te bepalen of er sprake is van bloedarmoede. Bij zwangeren is dit gehalte een stukje lager dan normaal, omdat je tijdens de zwangerschap wel 50 % meer bloed hebt. Als het hemoglobinegehalte echter te veel daalt tijdens de zwangerschap, is er sprake van bloedarmoede.

    Symptomen van bloedarmoede tijdens zwangerschap

    Tijdens de zwangerschap kan bloedarmoede veel lijken op andere veelvoorkomende zwangerschapssymptomen van het eerste trimester. (Extreme) vermoeidheid is bijvoorbeeld erg normaal in het begin van de zwangerschap, maar dit kan echter ook op deze aandoening wijzen. De volgende symptomen kunnen er in ieder geval op wijzen:

    Neem altijd contact op met je verloskundige als je aan de hand van deze symptomen vermoedt dat je bloedarmoede hebt. Je verloskundige zal in ieder geval twee keer per zwangerschap je hemoglobinegehalte controleren. Dit wordt gedaan tijdens het eerste bezoek en rond week 30.

    IJzertekort als oorzaak

    IJzertekort is bijna altijd de oorzaak. Daarom wordt het ook altijd aangeraden om zwangerschapssupplementen te slikken waar veel ijzer in zit. Een ijzertekort tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt doordat je wel 50 % meer bloed hebt aangemaakt als je in verwachting bent. Hierom moet er dus ook meer hemoglobine worden aangemaakt, wat niet altijd even snel gaat als de toename in je bloed. Ook moet er ijzer naar je groeiende baby en naar de placenta worden gevoerd, wat ten kosten kan komen van jouw ijzergehalte.

    Bloedarmoede tijdens de zwangerschap wordt in zeldzame gevallen veroorzaakt door een gebrek aanfoliumzuurof vitamine B12. Ook een overmatig bloedverlies of een erfelijke ziekte kan ten grondslag liggen.

    Behandeling van bloedarmoede tijdens de zwangerschap

    Vele zwangere vrouwen kunnen last krijgen van een tijdelijke vorm van bloedarmoede, wat niet gevaarlijk is voor jou en je baby. Je baby krijgt in altijd genoeg ijzer via de placenta, en jij kan in dit geval extra ijzer slikken (in overleg met je verloskundige).

    Als de bloedarmoede echter aanhoudt is het belangrijk dat er een behandeling plaatsvindt. Is dit niet het geval, dan bestaat er een vergroot risico op vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht bij je baby. Ook wordt een ijzertekort geassocieerd met risico op doodgeboorte. Ook voor jezelf is het natuurlijk beter om je wat energieker en minder slap te voelen tijdens de zwangerschap. Gelukkig wordt bloedarmoede goed in de gaten gehouden, waardoor behandeling bijna altijd op tijd kan plaatsvinden.

    De behandeling is afhankelijk van de oorzaak, dus naar de oorzaak zal eerst goed gekeken worden. Meestal kan de bloedarmoede worden opgelost door meer ijzerrijke voeding in het dieet te verwerken, maar ookijzertablettenkunnen nodig zijn.

    Kan ik bloedarmoede voorkomen?

    Je kunt het juiste voedsel eten om op deze manier ijzertekort en dus bloedarmoede te voorkomen. Met een gevarieerd, gezond en ijzerrijk dieet gaat dit meestal wel goedkomen! Genoeg vlees, vis en gevogelte kan hierbij helpen, want in dierlijke producten zit veel ijzer. Vooral in rund- en lamsvlees.

    Daarnaast bevatten graanproducten, gedroogd fruit, groenten zoals peulvruchten, broccoli, bieten en andijvie, noten en zaden, ei, appelstroop en tofu veel ijzer. Veel van eten tijdens de zwangerschap dus!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard