Belasting op je lichaam
Water heeft een opwaartse kracht. Hierdoor kan je tijdens de zwangerschap makkelijk blijven bewegen en fit blijven. Het grote voordeel hiervan is dat je geen druk ervaart die je normaal gesproken voelt als je de oefeningen op de kant doet. De belasting voor enkels, knieën, bekken, heupen en rug zal aanzienlijk minder zijn, waardoor je het langer oefeningen vol kunt houden en minder kans op blessures hebt. Je bent in het water vrijwel gewichtloos.
Lees ook:
De eerste keer zwemmen met je babyOefeningen in het water
De intensiteit van de oefening kan je zelf bepalen. Als je in het eerste trimester van je zwangerschap deelneemt, wil je en kan je vaak intensiever sporten dan in het laatste trimester. In het water doe je tevens verschillende drijf- en ontspanningsoefeningen. Hierdoor kan je even tot rust komen (zeker als je in het laatste trimester bent).
Het warme water zorgt er ook voor dat je spieren en de rest van je lichaam en geest kunnen ontspannen na vaak een intensieve dag. Het water stimuleert de ademhaling en bloedsomloop.
Lees ook:
Hoe gaat een badbevalling?Bij zwangerschapszwemmen doe je onder begeleiding van een instructeur oefeningen. De oefeningen zullen zich voornamelijk richten op het trainen van arm- en beenspieren, je houding trainen en verbeteren door het versterken van de rugspieren en borstspieren. Tijdens de oefeningen worden buikspieren en het bekken zo min mogelijk belast. Na de intensieve oefeningen zijn er ook diverse ontspannings- en drijfoefeningen waarbij je lekker kan ontspannen. Sommige oefeningen worden met muziek gedaan.
Meedoen
Ga je meedoen aan het zwangerschapszwemmen dan kan je ervaringen uitwisselen, om advies vragen aan medecursisten, nieuwe vriendschappen aangaan of gewoon lekker bewegen/sporten. Vraag vooraf wel even aan je verloskundige om advies.
Lees ook:
Wat is zwangerschapsyoga?Weten welke sporten je allemaal wel en niet mag doen tijdens de zwangerschap? Volg de cursus 'Sporten tijdens de zwangerschap', deel van ons online cursuspakket