Je baby’s beleving van de bevalling
Jij bent waarschijnlijk wel bezig met het voorbereiden op de bevalling, maar op bepaalde manieren doet je baby dat ook. En ook al kan je baby tijdens de bevalling nog niks zeggen, dit wilt niet zeggen dat je baby de bevalling en zijn geboorte niet op een bepaalde manier zelf beleeft.
Lees ook:
Wanneer wordt die zwangere buik nu eindelijk zichtbaar?Voorbereiding op de bevalling
Ook je baby bereidt zich op bepaalde manieren voor op de bevalling. Zo zal je baby enkele weken (soms korter) voordat hij geboren wordt al startklaar liggen voor de baarmoedermond. De weeën zullen pas op gang komen wanneer je baby met zijn hoofd tegen de baarmoedermond drukt en het hoofdje goed naar beneden ligt. Wanneer je volledige ontsluiting hebt duwt het hoofdje tegen jouw rectum, wat zorgt voor het persreflex.
Ook zijn de botjes van je baby nog zo soepel en week, dat ze gemakkelijk voor het geboortekanaal zullen passen, zeker met behulp van de openingen tussen de schedelbeenderen, genaamd fontanellen. Pas na de geboorte zullen de botten sterker worden en de fontanellen langzaam gaan sluiten.
Lees ook:
Gentle Sectio: de vrouwvriendelijke keizersnedeZuurstof tijdens de bevalling
Of je baby wel genoeg zuurstof krijgt tijdens bevalling is een vraag van veel zwangere vrouwen. In je baarmoeder krijgt je baby altijd genoeg zuurstof via de navelstreng, en dit gaat door tijdens de bevalling, alhoewel dit ietwat wordt beperkt door het samentrekken van de baarmoeder. Dit kan je baby echter prima aan en hoort allemaal bij het natuurlijke verloop van de bevalling. Wel is het belangrijk dat de moeder ook tijdens de bevalling goed en diep blijft ademen. Je baby lijdt dus in normale omstandigheden niet aan een zuurstoftekort tijdens de bevalling, tenzij de navelstreng bijvoorbeeld meerdere keren om het nekje gewikkeld zit.
Wanneer je baby wordt geboren, worden de longen geprikkeld door de koude lucht om adem te halen. Ook vouwen de longen van je baby zich vanzelf open door de druk die op de longen komt tijdens de geboorte. Deze eerste ademhaling is vaak ook gelijk het eerste huiltje van je baby.
Lees ook:
Lotusbevalling: de navelstreng niet doorknippenPijn tijdens de bevalling
Er is niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag of je baby pijn ervaart tijdens de bevalling. Onderzoek uit Zwitserland heeft wel uitgewezen dat tijdens een vaginale bevalling een baby meer stress ervaart dan bij een keizersnede. Maar of dit komt door fysieke pijn, en of dit er überhaupt is, is nog niet bewezen. Natuurlijk moet je je wel voorstellen dat de schedel van een baby is gemaakt om de druk in het geboortekanaal aan te kunnen. De verschillende delen van de schedel zijn namelijk nog niet aan elkaar gegroeid en kunnen daarom over elkaar heen schuiven, waardoor je baby gemakkelijker naar buiten kan komen.
Dat neemt niet weg dat je baby enorm moet wringen om door het geboortekanaal te komen. Hiervoor moet je baby een inwendige spildraai maken. Tijdens een cursus Spinning Babies wordt hier meer over geleerd. Er wordt beweerd dat wanneer er een vacuümpomp wordt gebruikt, de baby wel pijn kan hebben.
Lees ook:
Achterhoofdsligging: de ideale ligging voor de bevallingOntspanning tijdens de bevalling
Ontspannen tijdens de bevalling..? Het kan, vooral bij je baby. Hoe meer de moeder kan ontspannen tijdens de bevalling en manieren gebruikt om met de pijn om te gaan, hoe meer endorfine en oxytocine er wordt aangemaakt: gelukshormonen waardoor ook je baby geholpen wordt meer te ontspannen. Hierdoor kan je baby soms gedurende de hele geboorte gewoon slapen, zelfs wanneer jij pijn hebt. Als jij je ontspant, is ook de zuurstoftoevoer naar je baby veel beter waardoor hij zich ook beter zal voelen.
Temperatuur tijdens de bevalling
In de baarmoeder heeft je baby eigenlijk altijd een perfecte omgevingstemperatuur gehad. Dit blijft zo gedurende de bevalling. Wanneer je baby echter naar buiten komt, kan het temperatuurverschil wat schrikken zijn. Dat is wel even wat anders dan de warme baarmoeder van mama! Dit is dan ook één van de redenen waarom veel baby’s hard huilen. Verder zal dit geen lange termijn gevolgen voor je baby hebben. Je baby moet gewoon even wennen aan zijn nieuwe omgevingstemperatuur. Veel huid-op-huid contact direct na de bevalling kan je baby helpen bij het stabiliseren van zijn lichaamstemperatuur.
Lees ook:
Alles over de temperatuur van je babyGeluid en beeld tijdens de bevalling
Het is niet precies duidelijk wat je baby precies hoort en ziet tijdens de bevalling. Wel kan je baby al in de baarmoeder veel verschillende geluiden van elkaar onderscheiden en natuurlijk jouw stem herkennen. Verder valt er tijdens de bevalling en de zwangerschap natuurlijk niet veel te zien. Als je baby eenmaal geboren is, kan je baby zo’n 25 cm van hem af kijken. De geluiden wanneer je baby wordt geboren zullen wel opeens heel anders klinken. Natuurlijk was je baby gewend aan de herrie in de baarmoeder van jouw darmen en hartslag, maar nu zullen de stemmen en geluiden in de omgeving plots heel hard klinken.
Lees ook:
Wanneer en wat kan je baby horen in de buiken wat zijn de effecten hiervan?Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!