1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat is een waterbevalling?

    Gepubliceerd op: 2-14-2019Bewerkt op: 12-23-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-14-2019Bewerkt op: 12-23-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Birthfull
    Een waterbevalling is een bevalling die gedeeltelijk of volledig in het water plaatsvindt. Je kunt al tijdens de ontsluitingsfase in het water stappen, maar dit gebeurt meestal pas wanneer de weeën sterker en frequenter worden. Het warme water helpt je te ontspannen, waardoor je lichaam makkelijker endorfines kan aanmaken – een natuurlijk stofje dat zorgt voor pijnverlichting. Een fijne bonus, toch?

    Naast dit grote voordeel biedt een waterbevalling nog meer voordelen. De gewichtloosheid in het water maakt het makkelijker om van houding te veranderen, wat je bevalling kan ondersteunen en vergemakkelijken. Het helpt je ook om je comfortabeler te voelen tijdens de krachtige weeën.

    Waarom kiezen voor een badbevalling?

    Hier zijn een paar redenen waarom zoveel vrouwen kiezen voor bevallen in water: Verlichting van pijn: Het warme water werkt als natuurlijke pijnbestrijding. Het verzacht de intensiteit van de weeën en helpt je om je te ontspannen.

    • Ontspanning: Water geeft een gevoel van gewichtloosheid, waardoor je stress kunt loslaten en je lichaam op een natuurlijke manier kunt laten meevoeren in het proces.
    • Verkorting van de bevalling: Sommige onderzoeken tonen aan dat het warme water kan bijdragen aan een snellere ontsluiting, doordat je spieren zich makkelijker ontspannen.
    • Minder behoefte aan pijnmedicatie: Veel vrouwen ervaren minder behoefte aan pijnstilling tijdens een badbevalling.
    • Natuurlijke bevallingshoudingen: Het water maakt het makkelijker om vrij te bewegen en verschillende houdingen aan te nemen die je bevalling kunnen vergemakkelijken.
    • Minder kans op scheuren: Het warme water kan helpen om het weefsel rondom het perineum soepeler en veerkrachtiger te maken, wat de kans op scheuren kan verminderen.

    Vrouwen die kiezen voor een badbevalling beschrijven het vaak als een kalme en intieme ervaring. Het warme water creëert een veilige, ontspannen sfeer waarin je de geboorte van je baby kunt ervaren zoals jij dat wilt. Het versterkt je band met je baby en maakt van je bevalling een moment om met trots op terug te kijken.

    Nadelen waterbevalling

    Hoewel een waterbevalling veel voordelen biedt, kunnen er ook enkele nadelen zijn. Het is goed om te weten dat deze niet altijd van toepassing zijn, maar het is belangrijk om er bewust van te zijn.

    Enkele mogelijke nadelen kunnen zijn:

    • Extra voorbereiding nodig
    • Mogelijke teleurstelling
    • Bloedverlies soms minder goed meetbaar

    Het is raadzaam om van tevoren met je verloskundige(n) te overleggen over je eventuele wensen om een bevalbad te gebruiken.

    Een waterbevalling in bad?

    Vroeger beviel je soms in een normaal bad in de badkamer, maar tegenwoordig weten we dat dit niet altijd veilig genoeg is. De beperkte diepte, beperkte bewegingsvrijheid en onvoldoende ruimte voor de verloskundige maken het minder ideaal. Daarom zijn er speciaal ontworpen bevallingsbaden, die zorgen voor de juiste veiligheid voor zowel de moeder als het kindje. Deze baden bieden ook meer ruimte en comfort. Veel badkamerbaden zijn hard, wat minder prettig is.Als comfort voor jou belangrijk is, kijk dan welk type bevalbad beschikbaar is in jouw geboortehuis, ziekenhuis of voor verhuur via Birthfull. Sommige plekken gebruiken namelijk ook harde baden, dus het is goed om dit van tevoren te weten.

    Waar in het water bevallen?

    Een waterbevalling kan zowel thuis als in het ziekenhuis, maar het belangrijkste is dat je de juiste voorzieningen hebt voor een veilige bevalling. Het is fijn om van tevoren te weten of het bad geschikt is voor jouw wensen en comfort, zodat je je volledig kunt ontspannen en je bevalling zo prettig mogelijk verloopt.

    Ben je benieuwd hoe een waterbevalling gaat? Hier lees je meer over hoe een badbevalling gaat.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Birthfull

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard