Onderzoek bewijst dat dit echt werkt
Er zijn verschillende methoden en technieken die vrouwen proberen om de bevalling op gang te brengen als ze voorbij hun uitgerekende datum zijn. Een van de meest besproken methoden is tepelstimulatie. Maar werkt het echt?
Een groep wetenschappers van de Cochrane Groep, een gerenommeerd netwerk van onderzoekers in de gezondheidszorg, heeft in 2005 verschillende studies geanalyseerd om te beoordelen of tepelstimulatie daadwerkelijk effectief is bij het opwekken van de bevalling. De vijf geanalyseerde interventiestudies met in het totaal 637 vrouwen die bijna uitgerekend waren, verdeelden de vrouwen in twee groepen: de interventiegroepen (vrouwen die haar tepels of hele borsten stimuleerden) en de controlegroepen (vrouwen die hun borsten met rust lieten).
Wat bleek? In de controlegroepen was na 72 nog bijna niemand aan het bevallen, terwijl bij de interventiegroep al 1 op de 3 van de vrouwen aan het bevallen was.
Proberen dus, of toch maar niet?
Goed nieuws dus zou je denken, als je bent uitgerekend en een kunstmatige inleiding van de bevalling wil voorkomen. Toch zijn Nederlandse gynaecologen niet helemaal overtuigd van deze resultaten. In de interventiegroep overleden namelijk 3 van de 167 baby's. In de controlegroep overleed er geen één baby. Die sterfgevallen kwamen voor in een Indiase studie die enkel vrouwen met een hoogrisicozwangerschap onderzocht, dus dat is een belangrijke nuance.
De andere vier studies die alleen vrouwen met laagrisicozwangerschappen bestudeerden, zagen geen sterfgevallen tijdens hun onderzoek. Zij zagen bovendien dat ze interventiegroep minder last had van nabloedingen.
In conclusie kan tepelstimulatie dus zeker nuttig zijn als het om een gezonde zwangerschap gaat. Hoewel er enige positieve resultaten zijn, variëren de effecten sterk van persoon tot persoon, en niet alle vrouwen zullen baat hebben bij deze methode. Overleg ook even met je verloskundige voordat je dit doet.
Lees ook:
Bevalling opwekken: verschillende manierenHoe tepels stimuleren om bevalling op te wekken?
Als je overweegt tepelstimulatie als een methode om de bevalling op gang te brengen, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:
- Zachte stimulatie: Masseer je tepels voorzichtig met je vingertoppen. Je kunt dit doen door cirkelvormige bewegingen te maken. Het is belangrijk om zacht te beginnen en de druk geleidelijk op te voeren.
- Afwisselende stimulatie: Wissel af tussen de linker- en rechtertepel, zodat beide tepels gelijkmatig worden gestimuleerd.
- Pauzes nemen: Neem regelmatig pauzes om te voorkomen dat je tepels te gevoelig worden of pijn gaan doen.
- Herhaal indien nodig: Herhaal dit proces gedurende maximaal 15 minuten en observeer hoe je lichaam reageert.
- Stop als het ongemakkelijk wordt: Als je ongemak of pijn ervaart, stop dan met tepelstimulatie.
Waarom kan tepelstimulatie bevalling helpen op gang te brengen?
De exacte reden waarom tepelstimulatie de bevalling kan helpen op gang te brengen, is nog niet volledig begrepen. Maar het kan te maken hebben met de aanmaak van oxytocine: een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het opwekken van weeën. Oxytocine staat ook bekend als het "liefdeshormoon" en is verantwoordelijk voor het samentrekken van de baarmoeder. Er wordt ook gedacht dat er een reflex is tussen de tepels en de baarmoeder, waarbij stimulatie van de tepels de baarmoeder kan aanzetten tot samentrekken.
Lees ook:
Het begin van de bevalling herkennen