1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Dadels eten voor de bevalling

    Gepubliceerd op: 9-28-2020Bewerkt op: 5-29-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-28-2020Bewerkt op: 5-29-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Dadels zijn niet alleen ontzettend lekker zoet. Maar ze bevatten veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor de zwangerschap en de bevalling. Dit is dus een vrucht die niet mag ontbreken in jouw voedingspatroon als je zwanger wilt worden, als je zwanger bent of als je net bevallen bent! Maar wat zijn precies de positieve effecten van dadels op de bevalling?

    Wat zijn dadels?

    Dadels zijn vruchten die rijk zijn aan foliumzuur en ze bevatten meer vezels dan volkorenbrood of rijst. Ook bevatten dadels veel vitaminen, namelijk: vitamine A, B, E en K. En ook bevatten dadels mineralen als calcium, kalium, magnesium, ijzer en zink. Daarnaast is een dadel een bom van vitamine C.

    Doordat dadels zoveel vitaminen en mineralen bevatten, hebben dadels een aantal grote voordelen, namelijk:

    1. Ze verbeteren de hersenfunctie door de hoeveelheid B6 die ze bevatten. Je brein kan zo beter in staat zijn om informatie op te slaan en op te halen wanneer je het nodig hebt.
    2. Dadels verlagen het triglyceridengehalte. Triglyceriden zijn een soort vet in de bloedbaan. Volgens onderzoekers kunnen triglyceriden de hoeveelheid van deze soort vet verminderen. Daardoor heb je minder kans op een hartaanval, een beroerte of aderverkalking.
    3. Dadels verbeteren je weerstand doordat ze zoveel vezels bevatten. Een goede weerstand begint bij de darmflora. Vezels voeden goede bacteriën in de darmen.
    4. Dadels kunnen de bloeddruk verlagen en hebben een ontstekingsremmende werking, doordat ze rijk zijn aan magnesium en kalium.
    5. Dadels zijn goed voor de botten, omdat ze kalium, calcium en fosfor bevatten.
    6. Dadels kunnen het slechte cholesterol verminderen.

    Dadels en zwanger

    Dadels hebben een samenstelling die het effect van oxytocine nabootsen. Dit hormoon hebben vrouwen nodig om een zwangerschap te starten. Verder is aan de bovenstaande punten te zien dat dadels erg gezond zijn. Dadels zijn dus voor en tijdens de zwangerschap een goede vrucht om te eten. De vitaminen en mineralen in dadels worden snel in de bloedbaan opgenomen, waardoor je snel energie krijgt. Dadels geven snel een verzadigd gevoel, wat goed helpt tegen vreetbuien tijdens je zwangerschap.

    Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van dadels een positieve werking heeft op de zwangerschap en bevalling. Als je de laatste vier weken van de zwangerschap 6 dadels per dag eet, heeft dit een positief effect op de zwangerschap. Het eten van dadels geven je een energie boost tijdens de bevalling.

    Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Dadels en bevalling

    Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat:

    • Bij vrouwen die dadels aten de ontsluitingsfase bijna 7 uur korter duurde!
    • Bij 96% van de vrouwen die dadels aten kwam de bevalling natuurlijk op gang.
    • Het eten van dadels kan ervoor zorgen dat de natuurlijke weeën worden versterkt en dat er meer weeën op gang komen.
    • Het toedienen van syntocinon (een synthetische oxytocine) om weeën op te wekken of versterken was lager bij de vrouwen die dadels aten. Dit was namelijk 28%. Bij de vrouwen die geen dadels aten was het 47%.
    • Bij aankomst in het ziekenhuis was de ontsluiting meer gevorderd was bij vrouwen die dadels aten.

    Net bevallen? Blijf dadels eten!

    Doordat dadels zoveel energie geven, is dit ook een goede snack als je net moeder bent geworden! Zeker als je denkt aan de gebroken nachten door jullie kersverse baby. Een bakje dadels met een handje noten is een verantwoorde snack! Door het grote aantal voordelen zijn dadels goed om te blijven eten. Kortom: snel naar de winkel!

    Bron: Pubmed
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard