Hoe werkt TENS?
De TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) therapie is een vorm van pijnbestrijding die kan worden ingezet tijdens de bevalling, zowel bij een thuisbevalling als ziekenhuisbevalling. Met kleine stroomstootjes worden de dikke zenuwbanen gestimuleerd in je rug, waardoor je de pijn van de weeën minder voelt. Pijn door de weeën wordt nameljk juist vervoerd door de dunne zenuwbanen in je rug. Je hersenen vinden de prikkels in de dikke zenuwbanen juist belangrijker, waarom deze juist worden gestimuleerd met TENS. TENS kan ook gebruikt worden in combinatie met pijnstillende medicatie.
Lees ook:
Lachgas als pijnstillerTENS-apparaat
De TENS therapie werkt met een speciaal TENS-apparaat, wat werkt met elektroden die je op je rug plakt. Dat zijn plakkertjes met een draadje eraan waardoor kleine stroomstootjes worden afgegegeven. Dit doet niet pijn, maar het voelt meer als een soort tinteling. Door deze stroomstootjes zullen de pijnsignalen van de weeën minder goed worden doorgegeven naar de hersenen, omdat de focus komt te liggen op de stroomstootjes die door de dikke zenuwbanen gaan.
De sterkte van de stroomstoten kan je zelf bepalen met het apparaat. Omdat het om een klein apparaatje gaat, kan je de TENS therapie ook gebruiken als je tijdens de bevalling verschillende houdingen wilt aannemen, of dat nu thuis, in het ziekenhuis of in het geboortecentrum is. Het is belangrijk je vóór de bevalling te verdiepen in het plaatsen van de elektroden en het gebruik van het apparaat, zodat je je hier tijdens de bevalling niet mee bezig hoeft te houden. Je verloskundige zal je hierbij uiteraard helpen.
Lees ook:
Pijnstilling met behulp van medicijnenErvaring met TENS: ''Pijn was goed te verdragen''
Een ervaringsdeskundige met TENS is Désirée. Zij heeft bij twee van haar drie thuisbevallingen gebruik gemaakt van een TENS-apparaat. ''Het heft de pijn van een wee een soort van op, op het moment dat je een stroomstootje krijgt. Beide bevallingen met het TENS-apparaat waren dan ook goed te doen, en ik kan het zeker aanraden. Het is ook een groot voordeel dat je het idee hebt een stukje controle te hebben over de bevalling, wat mentaal helpt''.
Désirée vertelt het gevoel van de weeën prima aan te kunnen met het TENS-apparaat. ''Het voelt letterlijk als ieder ander stroomstootje dat je soms krijgt, maar dat is niet storend en het leidt juist goed af van de pijn van de weeën. Ik kan wel aanraden vóór te bevalling alvast te kijken hoe het apparaat en de knopjes werken, zodat je dat tijdens het bevallen niet meer hoeft uit te zoeken.''
Veiligheid van TENS-therapie
TENS is geheel ongevaarlijk voor je baby, mits het op de juiste manier wordt gebruikt. Zo mogen de elektroden alleen op de rug worden geplaatst, nooit op de buik. Ook mag je tijdens de eerste zes maanden van de zwangerschap absoluut geen gebruik maken van TENS. Raadpleeg altijd je verloskundige of arts voordat je een TENS apparaat gebruikt!
Verder zijn de volgende veiligheidsvoorschriften belangrijk te onthouden:
- TENS kan je niet gebruiken bij een waterbevalling
- TENS moet worden gepauzeerd op het moment dat een ruggenprik wordt gegeven
- Heb je een hartritmestoornis of een pacemaker, dan mag je geen gebruik maken van TENS.
- Als er gebruik wordt gemaakt van CTG-apparatuur, dan zal de TENS-therapie even gepauzeerd moeten worden, omdat het anders de werking van de CTG apparatuur verstoort.
- Houd er ook rekening mee dat het TENS apparaat minder goed werkt in de buurt van afstandsbedieningen of een magnetron bijvoorbeeld, waar korte golven en microgolven vandaan komen.
- De elektroden van het apparaat moeten na maximaal 12 uur aaneengesloten gebruik worden verwisseld
Lees ook:
7 tips om met pijn tijdens de bevalling om te gaanTENS in de verschillende fases van de bevalling
Het TENS-apparaat kan tijdens de ontsluitingsfase, uitdrijvingsfase en nageboortefase worden gebruikt. In de ontsluitingsfase zal er gewerkt worden met twee elektroden, die op de rug, direct onder beha-lijn worden geplakt aan beide kanten van de wervelkolom, op minimaal 2 cm afstand van elkaar. Je verloskundige zal je hierbij helpen.
Tijdens de uitdrijvingsfase kan TENS ook worden gebruikt. In deze fase kunnen er vier elektroden worden aangebracht op de rug. Hierbij worden er nog twee andere elektroden net boven de bilstreek geplakt.
De TENS elektroden kunnen ook worden gebruikt op verschillende acupunctuurpunten op je handen en voeten.
Lees ook:
Kan Virtual Reality (VR) helpen als pijnbestrijdingsmiddel?TENS apparaat huren of kopen
Je kunt al een TENS apparaat kopen vanaf 60 euro, maar duurdere exemplaren zijn er ook. Je kunt ook een TENS apparaat huren, meestal met een huurovereenkomst voor zes weken. Dit kan zo’n 75 euro kosten voor een goed apparaat. De aanschaf van TENS wordt niet gedekt door je basisverzekering, maar bij een aantal aanvullende verzekeringen wel. Soms heb je dan een verklaring van je verloskundige nodig dat het gebruik ervan geschikt is voor jou.
Alles weten over pijnbestrijding tijdens de bevalling? Bekijk ons online cursuspakket, met onder andere een zwangerschapscursus, Hypnobirthing cursus, postpartum cursus, babymassage cursus en nog veel meer.