1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Coronavirus en bevalling: dit zijn de gevolgen

    Gepubliceerd op: 3-17-2020Bewerkt op: 12-30-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-17-2020Bewerkt op: 12-30-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Het coronavirus houdt iedereen in zijn greep, maar leeft met name onder zwangeren. Of je nou wel of niet besmet bent met het COVID-19, je wilt graag weten wat de gevolgen kunnen zijn tijdens je zwangerschap en de bevalling. Kan ik nog wel thuis bevallen? Kan ik wel kraambezoek ontvangen? Dit zijn allemaal logische vragen. Wij hebben de gevolgen van het coronavirus op de bevalling op een rij gezet.

    Coronavirus en zwangerschap

    Het is begrijpelijk dat je je als zwangere zorgen maakt over de gevolgen van het coronavirus. Bij het eerdere coronavirus in 2002, SARS-CoV-2 hadden zwangeren namelijk meer risico op nierfalen, een miskraam, een vertraagde groei van de baby en vroeggeboorte. Het coronavirus waar we nu mee te maken hebben is milder dan zijn voorganger waardoor het virus hetzelfde effect heeft op een zwangere vrouw als op een vrouw die niet zwanger is. Als zwangere ben je inderdaad kwetsbaarder, want je immuunsysteem verandert. Toch is er nog geen bewijs dat zwangeren meer risico lopen op het coronavirus. Vooralsnog is er geen reden om je als zwangere serieus zorgen te maken. Volgens het RIVM verloopt de infectie met het coronavirus bij zwangere vrouwen niet anders dan bij vrouwen die niet zwanger zijn.

    Niet besmet met coronavirus en bevalling

    Je bent zelf niet besmet met het coronavirus, maar hebt wel vragen over de invloed van de coronacrisis op het verloop van je bevalling. Kan je bijvoorbeeld nog wel bevallen volgens je geboorteplan? Ja, in principe kan dit wel. De volgende richtlijnen zijn goed om te weten:

    • Thuisbevalling en ziekenhuisbevalling zijn beide nog mogelijk. Tenzij er sprake is van een medische indicatie.

    • Wil je graag in bad bevallen? Hou er dan rekening mee dat dit wellicht wordt afgeraden wanneer je last hebt van klachten zoals hoesten, verkoudheid en keelpijn. Dit heeft alles te maken met het risico op besmetting met corona.

    • Ga je in het ziekenhuis bevallen? Dan mag je maximaal twee personen meenemen. Dit is niet bij elke verloskundige of ziekenhuis hetzelfde, raadpleeg je verloskundige voor meer informatie.

    • Ook bij een thuisbevalling mogen maximaal twee personen aanwezig zijn.

    • Wanneer er sprake is van een poliklinische bevalling, wordt gevraagd of het kraambezoek pas bij thuiskomst langs kan komen en niet in het ziekenhuis. Dit geldt ook voor familieleden en broertjes en zusjes. Let er wel op dat er in principe geen bezoek mag zijn wanneer de kraamzorg er is, overleg dit goed met de kraamzorg.

    • Indien je na de bevalling langer in het ziekenhuis moet verblijven, is het belangrijk dat je het protocol van het ziekenhuis opvolgt.

    Besmet met coronavirus en thuis bevallen?

    Het coronavirus is een nieuw virus en daarom is er nog weinig over bekend. Verloskundigen willen om deze reden geen risico nemen en het zekere voor het onzekere nemen. Daarom zijn de volgende adviezen van kracht:

    • Wanneer je besmet bent met het coronavirus, wordt afgeraden om thuis te bevallen.

    • Verloskundigen geven het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Bij een thuisbevalling zijn er minder medische hulpmiddelen aanwezig, mocht het nodig zijn dan is in het ziekenhuis alles aanwezig om jou en je baby zo spoedig mogelijk te helpen.

    • In het ziekenhuis kan je baby tijdens de bevalling in de gaten worden gehouden door middel van een cardiotocogram CTG.

    Let op: ben je genezen van het coronavirus en is de infectie met COVID-19 langer dan 14 dagen geleden? Dan gelden de bovenstaande adviezen niet.

    Besmet met het coronavirus en bevallen

    Wanneer je besmet bent met het coronavirus en je op het punt staat om te bevallen, worden verschillende voorzorgsmaatregelen genomen. Het volgende kan je verwachten:

    • De bevalling vindt plaats in een isolatiekamer, om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden.

    • Het ziekenhuispersoneel dat jouw kamer bezoekt is zo minimaal mogelijk.

    • Artsen, verloskundigen en verpleegkundigen dragen in jouw kamer een speciaal pak en mondmaskers.

    • Jouw gezondheid, je ademhaling en zuurstof, wordt continu in de gaten gehouden door middel van een monitor.

    • De gezondheid van je baby wordt continu in de gaten gehouden door middel van een cardiotocogram (CTG).

    • Een keizersnede is niet gelijk aan de orde, je kunt in principe vaginaal bevallen.

    • Een ruggenprik als pijnbestrijding is nog mogelijk.

    • Bevallen in bad kan het risico op verspreiding van het coronavirus vergroten en wordt daarom afgeraden.

    • Je baby mag na de bevalling bij je blijven, mits er geen indicaties zijn om hem op te nemen op de neonatologie afdeling.

    Besmet met coronavirus en keizersnede

    Wanneer je besmet bent met het coronavirus, is dit geen reden voor een keizersnede en kun je in principe vaginaal bevallen. Wel zijn er eventuele maatregelen wanneer je besmet bent met het coronavirus een keizersnede of inleiding van de bevalling op de planning hebt staan:

    • De keizersnede of het inleiden van je bevalling kan worden uitgesteld.

    • Is het nog niet zeker of je besmet bent met COVID-19? Meld dit bij je gynaecoloog, daarna wordt een beslissing gemaakt wat het meest verantwoord is.

    • Kan de keizersnede of het inleiden van de bevalling niet worden uitgesteld? Dan kan deze nog steeds plaatsvinden en zul je worden opgenomen in een isolatiekamer.

    Risico besmetting corona pasgeboren baby

    Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat een baby tijdens de zwangerschap of bevalling besmet kan raken met het coronavirus. Hierbij gaat het om directe overdracht (verticale transmissie) van moeder op kind. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Het is daarom aannemelijk dat het coronavirus niet makkelijk overgedragen wordt op ongeboren baby’s. Na de geboorte is besmetting wel mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens besmetting (horizontale transmissie).

    In Wuhan werd het coronavirus vastgesteld bij een pasgeboren baby, slechts 30 uur na de geboorte. De moeder was voor de geboorte van haar baby al besmet met het coronavirus, maar het is nog niet bekend hoe zij het virus aan haar baby heeft doorgegeven. Ook een pasgeboren baby in Londen werd besmet met het coronavirus. Vooralsnog zorgt het coronavirus niet voor ernstige complicaties bij baby’s en kinderen. Met name volwassenen en ouderen krijgen last van klachten en complicaties.

    Coronavirus en kraambezoek

    Kraambezoek wordt door het coronavirus afgeraden. In de kraamtijd krijg je ondersteuning vanuit een kraamverzorgster. Wel worden er maatregelen getroffen, dit houdt in dat het niet is toegestaan om kraambezoek te ontvangen wanneer de kraamzorg aanwezig is.

    Borstvoeding en coronavirus

    Vooralsnog kun je gewoon borstvoeding geven wanneer je besmet bent met het coronavirus. Het is namelijk nog niet bewezen dat er virusdeeltjes in moedermelk zitten. Bij de kersverse moeders die besmet zijn met corona zijn er in het moedermelk geen sporen van het virus gevonden. Het is wel belangrijk om hygiënemaatregelen te treffen wanneer je besmet bent met het coronavirus. Zorg ervoor dat je handen en borst(en) schoon zijn voordat je borstvoeding geeft. Ook kan je overwegen om het moedermelk te kolven en je baby te laten voeden door iemand die niet besmet is met het coronavirus.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard