Ruggenprik en risico op spoedbevalling
Een veel voorkomende vraag bij zwangere vrouwen is of ze tijdens de bevalling een ruggenprik willen, om de pijn te verlichten. Het is echter aangetoond dat het gebruik van een ruggenprik tijdens de bevalling kan leiden tot een grotere kans op een spoedbevalling. Zo blijkt uit een onderzoek van gynaecologen Sanne Gordijn en Wessel Ganzevoort.
Na een ruggenprik eindigt een bevalling drie keer zo vaak in een spoedbevalling, waarbij mogelijk zuurstoftekort bij de baby een rol speelt. Een ruggenprik verlaagt namelijk de bloeddruk bij de vrouw, wat ook de doorbloeding van de placenta kan verminderen. Dat vermindert de zuurtstof bij een baby, wat de kans op een spoedbevalling vergroot. Een spoedbevalling komt bijna twee keer zo veel voor na een ruggenprik dan met andere vormen van pijnstilling.
Alternatieven vormen van pijnstilling
Het is dus volgens de onderzoekers en de KNOV essentieel dat vrouwen beter worden voorgelicht op de risico's van een ruggenprik. Vrouwen van wie de bevalling wordt ingeleid hebben vaker behoefte aan een ruggenprik. Ook met betrekking tot het inleiden van de bevalling wil de KNOV zich inzetten om overmedicalisering te verminderen. KNOV benadrukt het belang van zelfkracht en preventieve middelen, zoals mindfulness, die vrouwen kunnen inzetten om tijdens de bevalling de pijn te verminderen.
Dit zijn 7 tips om pijn tijdens de bevalling te verminderen.
Lees ook:
TENS als pijnbestrijding tijdens de bevalling