Bevallen zonder verloskundige erbij, wat moet je weten?
Het zal je maar overkomen: je bevalling gaat zó snel dat je baby wordt geboren voordat je verloskundige er is. Je denkt misschien dat er dan heel veel fout kan gaan, maar dat valt reuze mee. Je zult hoogstwaarschijnlijk ook tijdens de bevalling de verloskundige aan de lijn hebben (die waarschijnlijk al onderweg is) waardoor zij je door het hele proces kan leiden. En eigenlijk weet je instinctief ook vaak heel goed wat je moet doen en hoe je de baby moet opvangen, ook als partner.
Maar toch is het handig om te weten wat je dan met die navelstreng doet, wat je moet doen als je kindje niet meteen ademt en hoe je je kleine goed warm houdt. Je leest er hier alles over!
Lees ook:
7 tips om met pijn tijdens de bevalling om te gaanAls de baby niet op de verloskundige laat wachten
- Als je merkt dat de bevalling wel erg snel gaat..
Bel dan gelijk de verloskundige! Sowieso moet je bellen als de weeën zijn begonnen, maar het kan dan zijn dat ze nog niet erg snel achter elkaar komen of dat de verloskundige na het checken merkt dat je nog niet veel ontsluiting hebt. Als je daarna merkt dat ze snel achter elkaar komen of dat je al persdrang hebt, bel dan gelijk weer, en leg voor de zekerheid een mutsje, doeken en dekens klaar om je baby in op te vangen en warm te houden, mocht de verloskundige te laat aankomen. Zet ook alvast de voordeur open. De verloskundige kan je dan door de bevalling heen praten aan de telefoon.
- Weeën wegpuffen en niet persen
Als je persdrang voelt zonder dat de verloskundige er is, kan je beter de weeën wegpuffen zonder zelf mee te persen om zo hopelijk de geboorte van je baby nog een beetje uit te stellen. Dat is niet altijd mogelijk, sommige vrouwen krijgen zo’n ontzettend persdrang dat je niet anders kunt dan persen. Wel geleidelijk en niet gelijk met volle kracht, om zo de kans op uitscheuren te voorkomen.
Lees ook:
Perstechnieken en pershoudingen- De baby aanpakken
Wordt de baby geboren voordat de verloskundige er is, dan mag de aanwezige (jij of je partner) het hoofdje voorzichtig aanpakken zodra dat wordt geboren met de handpalmen aan de zijkant van het hoofdje. Hierna zal het lichaam snel volgen en mag je de baby in zijn geheel aanpakken en op de borst van de moeder leggen.
Ben je alleen? Dan kan je op bed gaan liggen, op je zij of op je rug, zodat je baby in ieder geval geen val maakt zodra het geboren wordt. Voelt die positie niet natuurlijk? Dan kun je ook gehurkt op bed of op handen en voeten gaan zitten, terwijl je een hand klaar houdt onder je vagina voor wanneer de baby wordt geboren. Instinctief weet je zelf vaak al heel goed op het moment zelf welke houding je moet aannemen en hoe je je baby moet opvangen.
Tip: Ga goed voorbereid de bevalling tegemoet met de bevalcursus en cursus Hypnobirthing, deel van het online cursuspakket.
- De navelstreng en placenta
Met de navelstreng en placenta hoef je niks te doen. Zodra de verloskundige er is, zal zij de navelstreng doorknippen en eventueel helpen met de nageboorte als de placenta nog niet geboren is. Wel is het belangrijk dat je je bloedverlies in de tussentijd in de gaten houdt.
- Baby laten ademhalen
Het is normaal als een baby niet direct ademhaalt na de bevalling, alhoewel er ook baby’s zijn die meteen beginnen met huilen. Geen zorgen als je baby nog niet metéén begint met huilen, dat kan nog makkelijk een minuut tot anderhalve minuut duren. Gedurende deze tijd krijgt je baby nog zuurstof via de placenta en navelstreng (knip de navelstreng om deze reden ook niet meteen door).
Wrijf om het ademen te stimuleren zachtjes over het ruggetje van je baby met een (hand)doek terwijl je hem of haar op je borst hebt. Zo wordt het ademhalen gestimuleerd. Als je baby dan niet snel begint met ademen, kun je iets ruwer over het ruggetje wrijven volgens instructies van je verloskundige via de telefoon.
Lees ook:
Lotusbevalling: de navelstreng niet doorknippen- Baby op borst
Het is belangrijk dat je je baby zo goed mogelijk warm houdt na de geboorte. Dat doe je het beste door je baby meteen op je borst te leggen voor huid-op-huid contact. Wist je dat de lichaamstemperatuur van de moeder de temperatuur van de baby kan helpen stabiliseren? Met een dekentje eroverheen gaat dat helemaal goedkomen, en dit moment op de ontblote huid bij mama is erg belangrijk voor de hechting.
- Borstvoeding
Je kunt je baby direct aanleggen aan de borst, als je aanvoelt dat dat het juiste moment is. Op die manier komt er oxytocine vrij, wat weer zorgt voor naweeën, wat zal zorgen voor de nageboorte van de placenta. Ook zorgt dat ervoor dat de baarmoeder gelijk begint met krimpen, wat overmatig bloedverlies voorkomt.
Lees ook:
Het gouden uur na de bevalling: hierom is het zo belangrijkRelatief zeldzaam
Gelukkig komen dit soort bevalling niet héél vaak voor, maar de kans bestaat natuurlijk altijd. Vooral als dit een tweede of volgende bevalling is voor je is de kans groter op een supersnelle bevalling. Met een eerste gebeurt dit niet zo vaak.
Baby’s die met dit soort bevallingen worden geboren, hebben vaak ook een goede start omdat ze niet lang in het geboortekanaal hebben gezeten en niet veel te verduren hebben gehad tijdens de bevalling. Je hoeft dus niet doodsbang te zijn dat áls dit jou overkomt, je baby en jou iets zal gebeuren. Volg simpelweg bovenstaande instructies én die van je verloskundige aan de telefoon, en dan zal het hoogstwaarschijnlijk allemaal goedkomen en hebben jullie een prachtige natuurlijke bevalling meegemaakt!
Lees ook:
12 zwangerschaps- en bevalcursussen: onbeperkt en online bij zwangerenportaal.nl!