Wat is een baarkruk?
Een baarkruk ziet er op het eerste gezicht uit als een normale stoel met een gat in het midden. Een beetje als een wc dus. Je hebt ze in hout of kunststof, en je kunt de baarkruk zowel tijdens een thuis- als ziekenhuisbevalling gebruiken. In het ziekenhuis is hij haast altijd aanwezig, dus je kunt op het moment zelf kiezen er gebruik van te maken. Wel is het handig je wens (als je die hebt) voor een baarkruk vast door te geven aan je verloskundige, in bijvoorbeeld je geboorteplan.
Lees ook:
Hulpmiddelen tijdens en na de zwangerschapWanneer en hoe gebruik je de baarstoel?
De baarkruk gebruik je op het moment dat je mag gaan persen. Op dat moment komt de verticale houding ook het beste van pas. Op die manier hoef je niet gehurkt te gaan zitten om hetzelfde effect te bereiken, waardoor je niet op je benen hoeft te steunen. Je kunt er net zoals op een wc op zitten, zo kun je al je kracht vol richten op het uitdrijven van je baby. Tijdens het proces houdt je verloskundige een spiegel onder de baarstoel, waarmee zij het proces in de gaten houdt. Zij of je partner zal dan de baby aanpakken bij de geboorte. Je partner kan je tijdens het bevallen op de baarkruk helpen, op die manier kun jij ook een beetje tegen je partner aan leunen.
Lees ook:
De verschillende bevallingshoudingenVoor- en nadelen van verticale houding tijdens de bevalling
Gedurende alle fases van de bevalling is het het beste om zoveel mogelijk mobiel en rechtop te blijven. Dat is trouwens ook wat het natuurlijke instinct van vrouwen aangeeft tijdens het bevallen, of dat nu staand of zittend op de baarkruk is. Het helpt de pijn van de weeën verminderen, het maakt de hartslag van de baby stabieler en de zwaartekracht helpt een handje mee. Dat kan weer zorgen voor een iets snellere ontsluiting. Een baarkruk is hier een uitstekend hulpmiddel bij!
Een liggende houding doet dus het tegenovergestelde, alhoewel het misschien comfortabeler lijkt. Liggend bevallen zorgt voor meer pijnlijke weeën, en mogelijk minder effectieve weeën, omdat de doorgang door het bekken kleiner is voor je baby. Dat vergroot weer de kans op een keizersnede, vacuümverlossing, episiotomie en een ruggenprik.
Lees ook:
Verschillende ademhalingstechnieken tijdens de bevallingEen nadeel van bevallen op de baarkruk is dat de kans op uitscheuren iets groter dan tijdens een rugbevalling. De kans op een totaalruptuur is echter niet groter. Het is aan te raden om na de bevalling meteen weer op bed te gaan liggen, anders kun je namelijk meer bloed verliezen door de zwaartekracht.
Baarkruk tijdens ziekenhuis- en thuisbevalling
In ieder ziekenhuis is haast altijd een baarstoel beschikbaar, waar je ter plekke om kunt vragen. Als je thuis gaat bevallen en dat graag op een baarkruk wilt doen, dan kun je er eentje bij Vegro per dag huren. Je kunt ook aan je verloskundige vragen of zij er eentje heeft die ze kan meenemen.
Lees ook:
7 tips om met pijn tijdens de bevalling om te gaan_Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vegro_