Ontspannen en wisselen van houding tijdens de bevalling
Het klinkt misschien makkelijk, maar probeer zo ontspannen mogelijk te blijven tijdens de eerste weeën. De pijn is daardoor in het begin wat minder aanwezig, waardoor de weeën ook wat meer zijn uit te houden. Daarnaast wordt het aangeraden om tijdens de bevalling van houding te wisselen, omdat het de pijn en het ongemak vermindert. Deze tien houdingen en posities geven je wat meer inzicht in wat er eigenlijk allemaal mogelijk is.
Lees ook:
7 tips om met pijn tijdens de bevalling om te gaanLaat de zwaartekracht het werk doen
Je kunt ervoor kiezen om tijdens de bevalling wat vaker te gaan zitten, hurken of staan. Je kunt hierbij op je partner leunen voor extra ondersteuning. Hurken, zitten en staan zijn goede posities omdat de zwaartekracht meewerkt. Zo duurt de ontsluitingsfase korter, heb je mogelijk minder pijn dan wanneer je liggend zou bevallen en heb je meer controle. Daarnaast verklein je hiermee de kans op een episiotomie (inknippen) en voel je je misschien iets minder opgelaten dan wanneer je de hele tijd met je benen gespreid op bed ligt. Wel is de kans op inscheuren waarschijnlijk groter op deze manier.
Sla je armen om de nek van je partner en leun tegen hem aan, of laat je partner jou vasthouden van achteren. Zo kun je tegen hem aanleunen voor stabiliteit en ondersteuning. Je kunt je ook vasthouden aan het bedframe en eroverheen hangen als dit hoog genoeg is.
Bevallen buiten het bed
Handen en knieën
Rugweeën kunnen voor veel ongemak zorgen, zeker als je door de zwangerschap al veel last van je rug hebt. Om dit wat te verlichten, kun je ook op handen en knieën bevallen. De druk op je stuitje en je onderrug wordt hierbij verlaagd, waardoor het ongemak ook wat zal afnemen. Daarnaast is deze bevallingshouding ook heel geschikt als je last hebt van aambeien. Wissel regelmatig af tussen een holle en een bolle rug. Heb je de behoefte om toch wat meer te gaan liggen? Leg dan een kussen op de grond en leun voorover op het kussen, met je buik van de grond af en je benen wat gespreid.
De baarkruk
De baarkruk kun je het beste gebruiken als je gaat persen. Lang erop zitten kan namelijk oncomfortabel worden. In de baarkruk zit in het midden en aan de voorkant een opening waardoor de baby vastgepakt kan worden wanneer hij geboren wordt. De randen van de baarkruk ondersteunen je benen, wat je net iets meer kracht geeft om te persen. De zwaartekracht helpt je bij deze houding ook een handje. Daarnaast heb je tot 30% meer ruimte in je bekken als je staat, zit of hurkt ten opzichte van wanneer je ligt.
Lees ook:
De bevalling: wat je als partner wel en niet moet zeggen en doenBevallingsbal
Een multifunctionele bevallingshouding is toch wel de bevallingsbal of een skippybal, want je kunt deze gebruiken voor zowel de weeën als tijdens het persen. Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop je de bal kunt gebruiken. Kniel bijvoorbeeld op de grond en leun met je hoofd en armen op de bal. Vind je dit niet prettig? Dan kun je ook gaan zitten op de bal en je bekken wat naar voren kantelen. Zorg er wel voor dat bijvoorbeeld je partner de bal goed met zijn benen vasthoudt, zodat hij niet wegrolt.
Nog een manier om de bevallingsbal te gebruiken, is door je vast te houden aan een hangend koord en hieraan te hangen terwijl je op de bal blijft zitten. Het kan de druk verlichten en net even de wisseling zijn die je nodig hebt.
Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!
De baarschelp
Niet helemaal hetzelfde als de baarkruk of de hurkzit, maar wel enigszins vergelijkbaar. Bij de baarschelp hurk je ook namelijk ook, maar dan op het bed. Bij deze positie kun je ook tegen je partner aanleunen.
Hurken
Als je de hurkzit wilt proberen, heb je wel sterke benen nodig. Je moet namelijk veel kracht zetten op je benen en je partner zal je hierbij ook moeten ondersteunen. Laat je partner bijvoorbeeld op een bed of stoel zitten met zijn benen gespreid. Je hurkt vervolgens tussen zijn benen en leunt er als het ware op om jezelf te ondersteunen. Belangrijk is dat je je bekken naar voren hebt gekanteld. Deze houding zorgt ervoor dat je bekkenuitgang het grootst is. Heb je niet zoveel kracht in je benen? Gebruik de hurkzit dan pas als je gaat persen.
Lees ook:
Leer ontspannen tijdens de bevallingBevallen in bad
Het kan wat eng klinken, maar bevallen in bad heeft juist voordelen. Heb je weleens een bad genomen tijdens je zwangerschap? Misschien merkte je toen ook wel dat het heel kalmerend werkte. Door het warme water ontspant je lichaam. Het is vooral fijn tijdens de weeën, omdat je je vast kunt houden aan de randen van het bad. Een bevallingsbad is vooral fijn als je last hebt (gehad) van bijvoorbeeld je rug of bekkeninstabiliteit.
Bevallen in bed
Op bed zitten
Wil je wel het bed gebruiken maar wil je liever niet liggen? Probeer dan eens te persen terwijl je op het bed zit. Bij deze bevallingshouding leun je naar achteren tegen een ruggensteun of een hoofdeind dat je kunt verstellen. Je spreidt je benen voor je, zet je voeten plat op het bed en legt je handen ontspannen op je knieën. Hierbij zal je merken dat de zwaartekracht al iets meehelpt.
Zijdelings
Het kan heel fijn zijn om op je zij te gaan liggen en je bovenste been naar je toe te trekken. Dit been leg je op een kussen; de andere laat je gestrekt liggen. Je kunt ook beide benen naar je toe trekken. Bij deze bevallingshouding kun je ook direct de meeste kracht zetten.
Lees ook:
Verschillende fases in de bevalling: wat gebeurt er allemaal?Op je rug
Het is de standaard positie die je in eigenlijk alle films wel ziet: op je rug bevallen. Deze positie wordt dan ook nog steeds het meest gebruikt en blijkt nog steeds favoriet te zijn. In deze positie kun je namelijk veel kracht zetten. Is je kindje genoeg ingedaald om te persen? Trek dan je benen naar je toe en grijp je knieën vast. Wacht wel tot je kindje werkelijk [ingedaald]{indalingsween) is, want je bekkenuitgang wordt met deze positie verkleind.
Overleg met de verloskundige
Het kan heel goed zijn dat één of meerdere houdingen je aanspreken, maar alles toch anders verloopt tijdens de bevalling. Misschien wil je eerst een baarkruk gebruiken en besluit je toch om te bevallen in een bevallingsbad. Het is in ieder geval verstandig om met je verloskundige te bespreken welke positie(s) je zou willen proberen, zodat je zeker weet wat er allemaal mogelijk is. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt: dat zal de bevalling alleen maar makkelijker en fijner laten verlopen.
Onthoud ook dat er uit onderzoek is gebleken dat er is geen verschil in tevredenheid tussen vrouwen die rechtop bevallen en vrouwen die liggend bevallen. Ook is er geen verschil in uitkomst en gezondheid van de baby tussen verticaal en liggend bevallen, en dat is natuurlijk uiteindelijk hetgeen wat het belangrijkst is.
Lees ook:
Pijnstilling tijdens bevalling met behulp van medicijnen.Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!