1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Belly Binding na de bevalling

    Gepubliceerd op: 7-30-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-30-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Misschien heb je er wel eens van gehoord: Belly Binding na de bevalling. Met Belly Binding is er sprake van het inbinden van de buik op een oude Maleisische methode. Dit wordt gedaan met een lap katoenen stof om je buik, heupen en ribben om een vrouw na de bevalling te helpen met het herstel. Wat is Belly Binding precies en zou je het wel of niet moeten doen?

    Wat is Belly Binden?

    Bengkung Belly Binding is een methode uit Maleisië waarmee de buik na de bevalling wordt ingebonden met een lange, smalle lap van 10-17 meter. Ook de heupen en een deel van ribben van de vrouw worden hierbij meegenomen. Dit helpt bij het postpartum herstel van de moeder, omdat het inbinden van de buik bijdraagt de organen en spieren weer op de oorspronkelijke plaats te krijgen. Hierdoor is het gemakkelijker voor pas bevallen vrouwen sneller weer een rechte houding aan te nemen en rugpijn te voorkomen.

    Je buik na de bevalling

    Na de zwangerschap en de bevalling ontstaat er ruimte in de buik, die langzaam weer zal worden ‘’opgevuld’’ door je organen die teruggaan naar hun oorspronkelijke plaats. Tijdens de zwangerschap nam natuurlijk je baarmoeder een groot deel van de ruimte in beslag, wat na de bevalling niet meer het geval is. De Bengkung Belly Bind helpt bij dit proces. Het zorgt ervoor dat spieren weer naar elkaar toe komen, warmte wat de doorbloeding stimuleert en het helpt bij het terugleiden van organen naar hun oorspronkelijke plek. Ook is Belly Binding voor vele vrouwen een energetische afsluiting van de zwangerschap. Hiernaast krijgen vrouwen ook een ondersteund, warm, fijn gevoel in het lichaam, vooral in het buik- en bekkengebied.

    Voordelen van Belly Binding op een rijtje

    • Het helpt de buikspieren die met de zwangerschap uit elkaar zijn gegaan weer op zijn plaats te krijgen
    • Het ondersteunt de ribbenkast, buik en heupen weer op hun plek te komen
    • Het helpt het bekken en schaambeen weer terug naar elkaar te komen
    • Het vermindert vochtophoping in de buik
    • Het vermindert het lege gevoel in je buik na de bevalling
    • Het ondersteunt de slappe spieren
    • Het helpt bij het ontwikkelen van een rechte houding
    • Bij het borstvoeden voorkomt het dat je voorover gaat hangen
    • Bij een miskraam of stilgeboorte kan het Belly Binden het fysieke en emotionele herstel versnellen.

    Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

    Nadelen?

    Belly Binding heeft eigenlijk geen nadelen, maar het is wel zo dat met enkel Belly Binden je er niet komt met het terug op de plek krijgen van buikspieren, ribbenkast, buik en heupen. Hiervoor zal je ook na het herstellen van de bevalling gaan moeten trainen om de kracht van je core en bekkenbodem volledig te herstellen. Buikbinden is dus eigenlijk een tijdelijke ‘pleister’ voor je buik, heupen en ribben, maar om optimaal effect te krijgen is het nodig ook daarna te gaan trainen.

    Je moet met Belly Binding ook op verschillende zaken letten, zodat het niet schadelijk is. Als je de binder te strak aantrekt, kan dit neerwaartse druk op de bekkenbodem zetten, waarmee je de genezing tegenwerkt. Als je de doek vanaf boven te strak vast maakt, beperk je bovendien de ademhaling. Doordat het sluitlaken rondom de ribbenkast te strak zit, krijg je niet de kans om diep te kunnen ademhalen met behulp van het middenrif. Hierdoor kan je te veel door je buik gaan ademen of te veel druk op je bekkenbodem zetten.

    Belly Binding behandeling

    Het liefste schakel je voor een Belly Binding behandeling een professional in die ervaring heeft met het buikbinden en hiervoor een opleiding heeft gevolgd. De behandeling kan dan worden uitgevoerd met of zonder sluitingsritueel, compleet met rook, warmte, massage en natuurlijke oliën.

    De eerste twee weken na de bevalling kan de belly binder tot wel 24 uur gedragen worden, daarna is 6-10 uur voldoende. Je kunt de buikwikkel tot ongeveer 4 maanden na de bevalling dragen. De eerste keer Belly Binden zal plaatsvinden tussen dag 4 en 7 na de bevalling, bij een keizersnede kan dit vanaf ongeveer 4 weken na de bevalling, afhankelijk van het herstel.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard