1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Bandenpijn

    Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 2-27-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je zult merken dat je buik flink gaat groeien vanaf de twintigste week van de zwangerschap. Dit betekent ook dat de baarmoeder een flinke groei doormaakt. Deze snelle groei veroorzaakt een flinke spanning op de banden die de baarmoeder op haar plaats houden. Het slechte nieuws is dat je niet kunt voorkomen, maar het goede nieuws is dat je het wel kunt verzachten! Hoe je dat doet lees je hier.

    Wat is bandenpijn?

    De baarmoeder heeft normaal gesproken het formaat van een peer, maar aangezien de baby tegen het einde van de zwangerschap de grootte van een watermeloen heeft, is het duidelijk dat de baarmoeder een flinke groei moet doormaken wanneer je zwanger bent. Ook in de eerste weken van je zwangerschap kun je last hebben van bandenpijn, de pijn is dan vergelijkbaar met menstruatiepijn. Rond de twintig weken verandert deze pijn in een vervelende en scherpe pijn, die kan uitstralen naar de onderrug, vagina, schaamlippen en het schaambot. De pijn komt en gaat, net als bij weeën. Maar wat moet je juist wel en wat moet je juist niet doen? De volgende tips kunnen je helpen bij het verlichten van de bandenpijn.

    Do’s met bandenpijn

    • Een warme kruik. Warmte zorgt ervoor dat de banden zich gaan ontspannen. Ga even op de bank of op bed liggen en leg een warme rubberen kruik op de zeurende plek. Je zult merken dat de pijn binnen een half uur wegtrekt. Rust is dan ook erg verstandig wanneer je last hebt van bandenpijn, want vermoeidheid kan de bandenpijn juist verergeren.

    • Een goede houding. Een natuurlijke reactie tijdens bandenpijn is dat je ergens tegen aan gaat leunen en je buik laat hangen. Dit werkt juist averechts, want wanneer jij je buik laat hangen gaat de baarmoeder nog meer aan de banden trekken. Zorg daarom voor een goede houding: sta rechtop en span je buikspieren aan.

    • Ondersteuning. Je kunt je buik wat extra ondersteuning bieden door bijvoorbeeld een buikband of een sjaal om de onderbuik te dragen. Daarnaast zijn er ook speciale steunbroekjes met een verstevigde band.

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Don’ts met bandenpijn

    • Bukken en zwaar tillen. Dit is überhaupt al niet erg verstandig tijdens de zwangerschap, maar je banden worden hier al helemaal niet blij van. Ga in deze situatie niet zelf aan de slag en vraag anderen om hulp.

    • Toiletteren lang uitstellen. Een volle blaas zorgt voor extra druk, wat de bandenpijn kan verergeren. Zorg ervoor dat je op tijd naar het toilet gaat om dit te voorkomen.

    • Snelle en plotselinge bewegingen. Wil je opstaan? Let er dan op dat je dit niet te snel doet. Het kan dan ook helpen om je buik te ondersteunen tijdens het opstaan. Hetzelfde geldt voor niezen en hoesten, je kunt het niet voorkomen, maar het is wel verstandig om in die situatie voor extra ondersteuning te zorgen.

    • Een orgasme. Waar een orgasme normaal gesproken juist voor een fijn gevoel zorgt, kan dit hoogtepunt in dit geval snel omslaan en zorgen voor een pijnlijke situatie. Dit kan voor iedereen anders zijn, maar wees in ieder geval voorzichtig onder de lakens wanneer je regelmatig last hebt van bandenpijn.

    Bandenpijn na de bevalling

    Het is volkomen normaal om na de bevalling nog bandenpijn te ervaren. De baarmoeder heeft dan de ruimte en ondanks dat de baby de baarmoeder heeft verlaten, legt de baarmoeder nog wel druk op de banden. Geen zorgen: deze pijn zal snel verdwijnen.

    Ben je van plan om na deze zwangerschap het gezin nog verder uit te breiden? Hou er dan rekening mee dat de bandenpijn tijdens een volgende zwangerschap erger kan zijn. Dit komt doordat de buikspieren na een eerste zwangerschap slapper zijn. Gelukkig helpen de bovenstaande tips je dan weer de zwangerschap door.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard