Van huilen naar eerste klanken
Huilen is voor nu de manier om dingen duidelijk te maken en te communiceren. Je baby weet nog niet hoe hij zich kan uiten. Je zult merken dat je baby steeds meer gaat proberen met zijn stem. Voor je het weet hoor je de eerste kreten voorbijkomen. In het begin zal je baby vooral klinkerklanken laten horen. Denk hierbij aan “ah”, “euh” en “oh”. Wanneer je baby dat onder de knie heeft komen daar medeklinkers bij zoals “krrr”, “ggoee” en “prrrt”. Dit noemen we vocaliseren. Het vocaliseren begint meestal na 6 weken en duurt ongeveer 24 weken.
Stem uitproberen
Je baby heeft het in het begin niet door dat hij andere geluiden gaat maken, dit gebeurt vanzelf. Omdat het onbewust is wordt je baby hier dan ook door verrast. Het is belangrijk dat jouw reactie aangeeft dat het goed is en dat je probeert om gesprekjes te gaan voeren. Je baby gaat vanaf 8 weken reageren op je stem en gaat dan steeds meer met zijn stem uitproberen.
Oefenen en taalontwikkeling
Steekt je baby zijn tong wel eens uit of zit hij bellen te blazen met zijn mond? Dit heeft alles te maken met de spraakontwikkeling. Ook kan het je regelmatig opvallen dat je baby aan het luisteren is, dit helpt ook mee voor de taalontwikkeling. Je baby hoeft niet per se zelf aan het woord te zijn om zijn taal te ontwikkelen.
Lees ook:
Taalontwikkeling van je babyTips & oefeningen
Je baby is zelf al volop aan het uitproberen, maar je kunt je baby altijd nog een beetje extra stimuleren. De onderstaande tips kunnen je daarbij helpen:
- Kietelen of blazen. Wanneer je je baby zachtjes kietelt of zachtjes op zijn buik blaast zal hij gaan lachen en kraaien.
- Varieer in stemhoogte. Dit helpt je baby met het onderscheiden van woorden.
- Lees je baby voor. Bijvoorbeeld een boekje over dierengeluiden. Zeg dan bijvoorbeeld “Een poes doet miauw”.
- Benoem mensen en dingen. Komt papa eraan, zeg dan tegen je baby: “daar is papa!”. Of ga je samen een stukje wandelen, wijs dan bepaalde dingen aan en zeg wat het is.