Kinderen en snoep
Als je kind eenmaal een zure mat, lolly of gummy bear heeft geprobeerd, is de kans groot dat hij of zij er daarna nog een keer om zal vragen. Het is moeilijk om snoep helemaal uit het leven van je kind te verbannen, en het werkt soms ook best goed als beloning met een hele speciale reden. Uiteraard is het niet bepaald gezond, dus is het nodig dat je als ouder grip hebt hoeveel je kind snoept, anders kan het uit de hand lopen.
Lees ook:
Zo houd je het gebit van je kinderen gezond10 procent regel van snoep voor kinderen
Zo min mogelijk snoepen is het best. Maar voedingsdeskundigen raden aan maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoeften te besteden aan de restgroep, waar snoep en snacks bij horen. Bijvoorbeeld: een kind tussen de zeven en negen jaar heeft een energiebehoefte van 1800kcal per dag. Daarvan zou je dus niet meer dan 180 kcal aan snoep, snacks en andere ongezonde dingen aan je kind moeten geven.
Suiker is namelijk niet gezond en bevat alleen maar loze calorieën. En door veel te snoepen kan je kind te veel wennen aan een zoete smaak, want het moeilijker kan maken goed gezonde voeding te eten. Ook is het niet bepaald goed voor het gebit van je kind.
Twee snoepmomenten
Het kan een goed idee zijn om één of twee vaste snoepmomenten per dag af te spreken. Bijvoorbeeld na school en 's avonds na het eten. Met vaste momenten weet je kind wat hij kan verwachten en voorkom je ook gezeur om snoep. Het snackmoment kan dan met iets zoets zijn, of iets hartigs zoals een bakje chips. Idealiter geef je op de snackmomenten ook iets gezonds, zoals een stuk fruit of nootjes.
Probeer snoep en chips vooral ook niet om de honger te stillen als je kind trek heeft. Heeft je kind niet alleen lekkere trek, maar écht honger, geef hem dan liever een boterham, fruit of nootjes. Daarna kan er dan nog een snoepje bij.
Lees ook:
Intuitive eating voor je kind