Waarom kinderen goed moeten drinken
Vocht is ontzettend belangrijk, ook voor kinderen. Het zit in zowel eten als drinken, maar de meerderheid van de dagelijkse behoefte krijgt je kind binnen door genoeg te drinken. Het helpen bij de opname van de voedingsstoffen in de darmen, het reguleren van de lichaamstemperatuur, en het vervoer van de voedings- en afvalstoffen.
Ook door groente en fruit krijgt je kind een hoop vocht binnen, bijvoorbeeld met watermeloen, aardbeien en kiwi's, maar zonder daarbij genoeg te drinken is het niet genoeg. Water, melk, of lauwe thee worden gezien als dranken die je kind voorzien in zijn of haar vochtbehoefte. Je kunt je kind beter geen zoete dranken geven, zoals sap, diksap, limonada en frisdrank (liever niet vaker dan 1 keer per week).
Kinderen verliezen natuurlijk ook een hoop vocht. Dat gebeurt via de urine, ontlasting, zweten en de uitademing. Als het warm is zweet je kind natuurlijk een stuk meer en heeft daardoor meer vocht nodig. Anders zou je kind te maken kunnen krijgen met een zonnesteek of uitdroging.
Waarom wil je kind niet drinken?
Kinderen, vooral peuters en kleuters, hebben een erg sterk eigen willetje. Dat alleen kan er al voor zorgen dat je kind drinken weigert, gewoon omdat het kan en omdat hij zijn eigen zelfstandigheid wil bewijzen. De kunst zit hem dan in het ontdekken hoe je met je kind kunt onderhandelen om hem of haar toch genoeg te laten drinken. Als je kind ziek is kan je kind ook een verminderde eet- en drinklust hebben, dat is normaal. Maar het is dan wel des te belangrijker dat je kind genoeg drinkt!
Hoeveel moet je kind per dag drinken?
Afhankelijk van de leeftijd van je kind is dit hoeveel een kind dagelijks moet drinken:
- 1-4 jaar: ongeveer één liter vocht per dag, oftewel ongeveer vijf tot zeven bekertjes, inclusief melk. Tot vier jaar heeft je kind twee bekers magere of halfvolle melk per dag nodig.
- 4-8 jaar: 1-1,5 liter vocht per dag, waarvan 300ml melkproducten.
Lees ook:
Zoveel moet je kindje dagelijks drinken met het warme weerTips om je kind meer te laten drinken
Je kunt genoeg doen om je kind meer te laten drinken:
- Voeg een natuurlijk smaakje aan het water toe, zoals een beetje citroensamen, sinaasappel, munt, watermeloen of komkommer in de waterfles van je kind. Of maak van ditzelfde water waterijsjes.
- Slappe thee van bijvoorbeeld kamille of rooibos vallen ook vaak goed in de smaak.
- Een coole drinkbeker die je kind zelf heeft uitgekozen kan ook de motivatie vergroten
- Is je kind van het weigeren om het weigeren, en moet hij of zij toch écht drinken? Probeer dan te onderhandelen, of in sommige gevallen om te kopen, om toch wat te drinken erin te krijgen.
- Is je kind ziek? Houd de vochtinname dan extra goed in de gaten, want met koorts is de kans op uitdroging veel groter. In geval van uitdroging ga je gelijk naar de eerste hulp met je kind.
Symptomen van uitdroging
Heeft je kind de volgende symptomen? Dat kan wijzen op uitdroging. In dat geval ga je gelijk naar de eerste hulp, waar je kind een sonde krijgt in zijn neus met vocht die naar de maag gaat.
- Lusteloosheid
- Droge mond
- Snelle hartslag en ademhaling
- Halve dag niet geplast of geen natte luiers
- Diepliggende ogen
- Koude armen en benen
-
Til een stukje huid op en laat het weer los. Als de huidplooi omhoog blijft staan, is dat een teken van uitdroging.
Als je kind ziek is maar goed drinkt, goed plast of natte luiers heeft, kwijlt en huilt met tranen, is er geen sprake van uitdroging.
Lees ook:
Koorts bij je baby: waar moet je op letten?