1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De toeschietreflex: alles wat je moet weten

    Gepubliceerd op: 12-8-2020Bewerkt op: 2-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-8-2020Bewerkt op: 2-21-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Met de term toeschietreflex ben je waarschijnlijk snel bekend wanneer je borstvoeding gaat geven of wanneer je moedermelk kolft. De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van het lichaam en van je borsten om borstvoeding te kunnen geven. Meestal voel je het gelijk als je een toeschietreflex hebt.

    Wat is een toeschietreflex?

    Wanneer je je baby aanlegt aan de borst om te voeden, voel je waarschijnlijk gelijk de melk toestromen, want een soort van tintelend gevoel geeft door je hele borst. Deze reflex zorgt ervoor dat er melk naar buiten stroomt, er wordt dus gereageerd door je borsten op het zuigen van je baby aan je borst. De toeschietreflex wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine en prolactine. Wanneer je nog stuwing hebt, kan dit wat pijnlijk zijn, of wanneer je borsten te vol zitten.

    Een toeschietreflex en het toestromen van de melk werkt dus doordat je baby met zijn tong en kaken je tepel en tepelhof masseert, waardoor er een signaal door wordt gegeven aan je hersenen om oxytocine en prolactine aan te maken, wat ervoor zorgt dat de melkklieren samentrekken en de moedermelk uiteindelijk naar buiten stroomt.

    Toeschietreflex opwekken

    Meestal komt bij borstvoeding de toeschietreflex vanzelf op gang. De melk zal dan niet uit één borst, maar uit beide borsten komen stromen. Daarom kan het handig zijn een zoogcompres, melkcollector of doek bij de hand te houden om deze melk op te vangen. Je merkt het vanzelf door het tintelende gevoel in je borsten en je baby die ritmisch grote slokken wegklokt, wat soms ook kan leiden tot verslikking.

    Toeschietreflex opwekken bij borstvoeding

    Het kan voorkomen dat je tijdens het geven van borstvoeding maar moeilijk een toeschietreflex krijgt, wat kan komen door factoren als stress, vermoeidheid, afleiding, te weinig stimulatie van het tepelhof of een niet-effectieve drinktechniek van je baby. Het kan dan helpen de toeschietreflex op te wekken door je volledig te focussen op het voeden van je baby en je zoveel mogelijk te relaxen, door diep in en uit te ademen. Heb je het idee dat het ligt aan de drinktechniek van je baby, neem dan contact op met een lactatiedeskundige. Zorg er in ieder geval voor dat het hele tepelhof in de mond van je baby valt, en dat de lipjes naar buiten tuiten tijdens het drinken.

    Toeschietreflex opwekken tijdens kolven

    Bij het kolven van moedermelk is er soms wat hulp nodig om de toeschietreflex op te wekken. Wat dan kan helpen, is diep in en uit te ademen, volledig te ontspannen en ervoor te zorgen dat je het niet koud hebt (op zijn minste je borsten moeten niet koud zijn). Een foto van je baby erbij houden tijdens het kolven kan ook helpen de toeschietreflex op gang te helpen, net als het vooraf masseren van je tepels en tepelhof. Wat ook kan helpen, is een routine en ritme aan te houden met vaste tijdstippen waarop je moedermelk kolft.

    Wil je meer tips met betrekking tot de borstvoeding? Je leert alle ins en outs over je melkproductie, het voedingsschema en borstvoedingskwaaltjes met onze borstvoedingscursus, deel van het online cursuspakket.

    Te sterke toeschietreflex

    Alhoewel veel baby’s juist goed door drinken tijdens een toeschietreflex, kan het ook zijn dat de toeschietreflex te sterk is waardoor je baby zich verslikt of erg onrustig gaat drinken. Je baby heeft dan moeite om de stroom melk te verwerken, wat kan resulteren in onrustig drinken, de borst weigeren, veel loslaten, huilen aan de borst of verslikken. Als de stroom melk vervolgens weer rustig wordt, kan het zijn dat je baby juist dáárvan weer onrustig wordt. Dat kan ook voor mama frustrerend en moeilijk zijn. De volgende tips kunnen dan helpen:

    • Stel de voedingen niet te lang uit, want doordat je borsten hierdoor vol en gespannen raken, kan de kracht van de toeschietreflex toenemen, waardoor de onrust bij je baby ook kan toenemen.
    • Probeer je baby eens op je buik of buik tegen buik op de zij te leggen om te voeden, zodat de zwaartekracht de toeschietreflex niet erger kan maken. Dit kan de kracht van de stroom van de melk enigszins verminderen.
    • Laat je baby even pauzeren en op adem komen als je merkt dat de melkstroom te heftig wordt, dwing hem niet om te blijven drinken. Houd voor dit moment een doek of opvangbakje bij de hand om de melk mee op te vangen.
    • Wanneer je merkt dat de toeschietreflex komt, kan je je baby loskoppelen om de melkstroom op te vangen, en weer verder te gaan wanneer de stroom wat is afgenomen.
    • Als de te heftige toeschietreflex te maken heeft met overproductie, probeer dan twee voedingen achter elkaar dezelfde borst te geven of voor een periode van 3 tot 4 uur tijdens alle voedingen. Ook kun je proberen voor de voeding eerst wat melk af te kolven voordat je je baby aanlegt. Het beste is om hiervoor advies te krijgen van een lactatiekundige.
    • Soms kan het wel tot 8 weken, soms 10 weken duren voordat je lichaam een goed ritme vindt in vraag en aanbod van moedermelk. Bij twijfels of veel moeilijkheden tijdens het voeden vanwege een te sterke toeschietreflex, is het een goed idee om contact op te nemen met een lactatiedeskundige.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot borstvoeding.

    • group-image
      8 maanden geleden

      Borstvoeding

      193 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard