1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Inbakeren

    Gepubliceerd op: 1-27-2017Bewerkt op: 10-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-27-2017Bewerkt op: 10-21-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Carole Lasham Kinderarts Tergooi Ziekenhuis
    Door de baby in doeken te wikkelen kan hij of zij niet meer met zijn of haar armpjes en beentjes maaien, waardoor hij of zij minder snel zal schrikken. Dit brengt rust en helpt de baby om comfortabel in slaap te vallen.

    Veilig inbakeren van je baby

    Het is van groot belang dat het inbakeren veilig gebeurt. Daarom kun je je de eerste keer het beste laten begeleiden door een zorgverlener die speciaal is geschoold in het inbakeren. Dat kan bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige zijn.

    Inbakeren heeft eigenlijk alleen nadelen als het verkeerd wordt gedaan, bijvoorbeeld als de beentjes te strak worden ingewikkeld of als een ingebakerde baby op zijn buik in de wieg wordt gelegd. Ook moet je erop letten dat je op tijd begint met ontbakeren. Anders wordt een baby in zijn draai- en lichaamsbewegingen beperkt. Ook kan het gevaarlijke situaties opleveren als een baby al op zijn buik kan draaien maar nog wel wordt ingebakerd.

    Waar op letten bij inbakeren?

    Let er bij het inbakeren op dat de armen van je baby dicht langs zijn lichaam liggen en dat ze strak worden ingewikkeld. Baby’s zijn vaak sterker dan je denkt en anders weten ze zich los te wurmen. Dat kan niet alleen gevaarlijk zijn, het is ook niet effectief.

    Als je baby stil is of zelfs al slaapt, kan hij ingebakerd op zijn rug in bed worden gelegd. Nu kan hij rustig slapen en zal hij niet meer wakker schrikken van zijn eigen ongecontroleerde schrikbewegingen. Hij zal langer slapen, uitgerust wakker worden en meer in een ritme komen. Dat zal ertoe bijdragen dat het huilen ook vermindert.

    Het inbakeren gebeurt voor alle slaapmomenten. Als de baby wakker is, hoef je de doeken niet te gebruiken. Sterker nog, het is belangrijk voor een normale ontwikkeling dat een baby zijn armen vrij kan bewegen als hij wakker is.

    Wanneer baker je niet in?

    • als een baby koorts
    • de eerste 24 uur na een vaccinatie (omdat hij dan koorts kan krijgen)
    • bij ziekte
    • bij ernstige huidafwijkingen, zoals eczeem

    Wanneer kan je inbakeren? Inbakeren kan vanaf de eerste week tot een leeftijd van zes maanden. Vanaf de vierde maand mag er niet meer worden begonnen met inbakeren, omdat het dan binnen twee maanden weer moet zijn afgebouwd. Dat heeft te maken met de toenemende kans dat een baby zich ingebakerd en al op zijn buik kan draaien, wat gevaarlijk kan zijn.

    Verder is het dus belangrijk dat een ingebakerde baby voldoende ruimte moet hebben om zijn benen te strekken en in opgetrokken stand weer te kunnen spreiden. Dat is nodig voor een goede ontwikkeling van de heupen.

    Kans op wiegendood

    Een dekbed vergroot de kans op wiegendood, vooral als een baby er met zijn hoofd onder terechtkomt. Gebruik van een dekbed wordt dan ook ten zeerste afgeraden, helemaal als je je baby inbakert. Een ingebakerde baby zal het dekbed niet van zich af kunnen slaan of trappen, waardoor hij oververhit kan raken.

    Niet te warm

    Een ingebakerde baby mag het, zoals alle baby’s, niet te warm krijgen. Zorg er dus voor dat de inbakerdoeken niet van dikke stof zijn en kleed je baby niet te warm aan. Je kunt checken of je baby het niet te warm heeft door aan zijn nek en oren te voelen. Als die heet en klam zijn, heeft je baby het te warm. Als de huid gewoon warm aanvoelt, is zijn lichaamstemperatuur normaal.

    Verschillende manieren om te inbakeren

    Er zijn tal van manieren om een baby in te bakeren. Het consultatiebureau adviseert bijvoorbeeld om de methode van Ria Blom te gebruiken, bekend van de methode Inbakeren brengt rust. Via allerlei webshops zijn er ook veel kant-en-klare inbakerdoeken verkrijgbaar, maar het is zelfs mogelijk met een doorsnee hydrofiele doek. Welke doek je ook kiest, van belang is dat de armen strak langs het lichaam zitten en dat de benen en met name de heupen juist vrij kunnen bewegen.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

      • Feed

      • Mijn week

      • Cursusportaal

      • Community

      • Dashboard