1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zo praat je met je kind over het coronavirus

    Gepubliceerd op: 3-17-2020Bewerkt op: 7-3-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-17-2020Bewerkt op: 7-3-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De huidige situatie met het coronavirus roept waarschijnlijk veel vragen op bij je kind, en daarom is het een goed idee om hierover te praten. Activiteiten, bezoekjes aan opa en oma en de vakantie verlopen nu anders dan normaal. Hoe praat je het beste met je kind over het coronavirus?

    Praten over het coronavirus met je kind

    Uitleggen aan je kind hoe het coronavirus het dagelijkse leven zo beïnvloedt, is misschien niet gemakkelijk. Toch is het van groot belang dat je kind wat context begrijpt over de situatie waarin hij zich op dit moment bevindt. Vooral als je kindje nog jong is, zal je de hele dag door ‘waarom’ vragen naar je hoofd geslingerd krijgen. Hoe ga je hiermee om en wat zeg je tegen je kind over het coronavirus?

    Praat over het coronavirus op je kinds niveau

    Er wordt door deskundigen geadviseerd om pas over corona te beginnen praten met je kind als je kleine hier zelf over begint. Zo hoef je je kind niet onnodig op te zadelen met informatie die waarschijnlijk nog te beladen en ingewikkeld is voor je kind. Heeft je kindje op school te horen gekregen over het coronavirus? Leg hem dan op een manier uit dat geschikt is voor zijn leeftijd waar het over gaat. Je kunt het simpelweg laten bij het zeggen dat het om een nieuwe ziekte gaat waartegen we ons moeten beschermen, en dat we daarom binnen moeten blijven. Een medische verklaring van wat het virus precies inhoudt, kun je je kind misschien beter besparen.

    Vermijd paniek rondom het coronavirus bij je kind

    Het is niet nodig om te zeggen dat het coronavirus erg besmettelijk en gevaarlijk is, dat vriendjes en vriendinnetjes besmet kunnen zijn en dat je er dood aan kunt gaan. Deze informatie kun je je kind gerust besparen door paniek te voorkomen. Houd het simpelweg bij het zeggen dat we ons beschermen tegen een besmettelijke ziekte, zonder daar alle vreselijke gevolgen van te benoemen. Vertel je kind ook dat hij niet bang hoeft te zijn, en dat alles binnenkort weer zal worden zoals het was.

    Probeer ook thuis de rust te bewaren. Een kind kan stress altijd aanvoelen. Als het niet nodig is, probeer dit dan niet te laten zien aan je kind, om hem zo stress en paniek te besparen.

    Praat over hygiëne

    Ook kinderen zullen de nodige maatregelen moeten treffen om besmetting van het coronavirus te voorkomen, ook al zijn hun symptomen en ziekteverschijnselen veel minder dan bij volwassenen. Vertel je kind dus op een speelse wijze dat vanwege deze stomme ziekte het ontzettend belangrijk is je handen en polsen altijd goed te wassen: zo’n 20 seconden per wasbeurt. Leg ook uit dat je hoesten en niezen in je elleboog doet, en hoe je mensen beter geen hand meer kunt geven.

    Wat als opa of oma waarschijnlijk doodgaat aan het coronavirus?

    Dat is een lastige situatie, dat is het altijd wanneer je je kindje moet uitleggen dat een familielid of naaste er niet meer zal zijn. In het geval dat opa, oma of een andere naaste het coronavirus heeft opgelopen, is het al helemaal lastig, omdat de ziekte zeer besmettelijk is en je daardoor niet op bezoek kan. Iedere ouder heeft dan zijn eigen manier om dit nieuws te brengen aan zijn kinderen. Vertel op een rustige, niet paniekerige manier dat een familielid of naaste een ziekte heeft opgelopen, waar jullie je nu juist voor aan het beschermen zijn. En dat het kan zijn dat je deze persoon (in het geval dat het om een oudere gaat) niet meer zal zien, en dat je om jullie zelf te beschermen deze persoon niet zullen kunnen opzoeken. Heeft je kindje hier verdriet van, dan kun je hem op dat moment alleen maar troosten en de situatie blijven uitleggen.

    Negeer de angsten van je kind niet

    Heeft je kindje angsten rondom het coronavirus, of specifieke vragen erover? Negeer dit dan niet, maar geef antwoord op de vragen van je kind zonder zijn angst groter te maken. Dit is misschien lastig, maar je kunt zijn angsten wat wegnemen door uit te leggen dat deze situatie tijdelijk is en dat de kans op besmetting heel erg klein is, en dat jullie als gezin altijd veilig zijn samen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard