1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Waarom zijn vieze woordjes zo interessant voor je peuter?

    Gepubliceerd op: 8-4-2023Bewerkt op: 10-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-4-2023Bewerkt op: 10-21-2024
    Auteur: Maartje Scheffer(Medisch) gereviewd door: Anneloes van Baar, Prof dr A.L. van Baar, GZ psycholoog, Child and Adolescent Studies, FSW, Universiteit Utrecht.
    Kinderen staan erom bekend dat ze soms de meest onverwachte en ondeugende dingen zeggen. Een van die fases waar ouders vaak mee te maken krijgen, is de fase van de vieze woordjes. Het lijkt wel alsof zodra kinderen ontdekken dat er woorden zijn die als 'grappig' of 'verboden' worden beschouwd, ze er geen genoeg van kunnen krijgen. Hier lees je wanneer kinderen beginnen met het zeggen van vieze woordjes, waarom dit voor hen zo leuk is, of het iets is om je zorgen over te maken, en hoe je deze fase kunt aanpakken.

    Wanneer begint een kind met het zeggen van vieze woordjes?

    De fase van de vieze woordjes begint meestal wanneer kinderen tussen de twee en vier jaar oud zijn. Dit is een periode waarin kinderen volop taal aan het ontdekken zijn en de wereld om hen heen proberen te begrijpen. Het is een fase waarin ze nieuwe woorden leren en experimenteren met taal, en het is dan ook niet ongebruikelijk dat ze daarbij ook vieze woordjes ontdekken. Vaak horen ze deze woorden ergens anders, bijvoorbeeld op school, van vriendjes of misschien zelfs thuis.

    Waarom is dit voor kinderen zo leuk?

    Vieze woordjes hebben voor kinderen vaak een grote aantrekkingskracht omdat ze merken dat volwassenen erop reageren. Ze krijgen reacties van verbazing, lachen of misschien zelfs een vermaning. Deze aandacht kan voor kinderen erg grappig en spannend zijn, wat hen motiveert om de woordjes steeds vaker te gebruiken. Bovendien helpt het ontdekken van verboden woorden bij het begrijpen van de concepten van goed en fout, en dit is een belangrijke stap in hun ontwikkeling.

    Is het iets om je zorgen om te maken, en waarom?

    In de meeste gevallen is het zeggen van vieze woordjes een normaal en tijdelijk onderdeel van de taalontwikkeling van een kind. Het kan voor ouders soms gênant of vervelend zijn, vooral als het op ongepaste momenten gebeurt, zoals in het openbaar. Echter, het is belangrijk om te begrijpen dat het een fase is waar veel kinderen doorheen gaan en dat het meestal vanzelf weer overgaat.

    Hoe leer je dit je kind af, of gaat deze fase vanzelf over?

    Er zijn verschillende manieren waarop je als ouder kunt omgaan met de fase van vieze woordjes:

    • Blijf kalm en geef het goede voorbeeld: Als een kind merkt dat bepaalde woorden sterke reacties uitlokken, zullen ze eerder geneigd zijn deze te herhalen. Probeer dus zelf kalm te blijven en geen overdreven aandacht aan de woordjes te schenken.
    • Benadruk gepaste taal: Leer je kinderen het verschil tussen gepaste en ongepaste taal. Geef aan dat bepaalde woorden alleen thuis gebruikt kunnen worden en niet in de aanwezigheid van anderen.
    • Zorg voor een positieve taalomgeving: Moedig je kind aan om creatief te zijn met taal op een positieve manier. Speel taalspelletjes en lees samen boekjes om hun taalvaardigheden verder te ontwikkelen.
    • Beloon goed taalgebruik: Prijs je kind wanneer ze op een goede manier communiceren. Positieve bekrachtiging werkt vaak beter dan straffen.
    • Wees geduldig: Besef dat dit een fase is die voorbij zal gaan. Geef het tijd en wees geduldig met je kind terwijl ze taal ontdekken.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    • group-image

      Opvoeden

      46 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard