1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Ruzie tussen broers en zussen: oorzaken en oplossingen

    Gepubliceerd op: 4-5-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-5-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Ruzie maken hoort erbij, en in het echte leven zijn broers en zussen lang niet altijd beste vrienden. Maar als ouder wil je natuurlijk graag dat je kinderen goed met elkaar overweg kunnen. Helaas maken broers en zussen soms meer ruzie dan je zou willen. Waarom is dat eigenlijk zo en hoe kun je als ouder het beste omgaan met ruziënde kinderen?

    Waarom maken broertjes en zusjes zo veel ruzie?

    Ruzie tussen broertjes en zusjes kan om verschillende redenen ontstaan. Ten eerste hebben kinderen vaak meer tijd met hun broers en zussen doorgebracht dan met vriendjes en vriendinnetjes. Hierdoor zijn ze meer op elkaar ingespeeld, kennen ze elkaars zwakke punten en weten ze precies hoe ze elkaar kunnen irriteren. Bovendien hebben kinderen vaak te maken met jaloezie en competitie tussen broers en zussen, wat kan leiden tot frustratie en ruzie. Speelt jaloezie een rol, dan eindigt de ruzie vaak in slaan, schoppen, bijten en duwen, omdat jaloezie heel moeilijk is om onder woorden te brengen.

    Vaak zijn er duidelijke patronen in ruzies tussen broertjes en zusjes: het jongere kind reageert meestal met fysieke agressie, door te slaan, schoppen of bijten. Vooral peuters doen dit. Oudere kinderen daarentegen snappen meestal al dat je slaan niet kunt doen, en zullen daarom eerder bazig en dominant doen, en verbaal agressief zijn.

    Wat kunnen kinderen leren van ruzie?

    Gelukkig is ruzie ook goed, want kinderen leren op deze manier hoe ze met conflicten om kunnen gaan. Zo zullen die conflicten met een ander kind minder heftig verlopen. Door ruzie te maken, kunnen kinderen leren hoe ze ruzies samen kunnen oplossen.

    Hoewel ruzie maken tussen broers en zussen soms in het moment negatief kan zijn, kan het kinderen ook leren hoe ze hun emoties kunnen uiten en opkomen voor zichzelf. Door conflicten op te lossen leren ze ook om compromissen te sluiten en te onderhandelen. Daarnaast kan het de band tussen broers en zussen versterken, omdat ze samenwerken om problemen op te lossen. Als ouder is het daarom belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier conflicten kunnen oplossen en om positieve aspecten van ruzie maken te benadrukken.

    Is ruzie tussen kinderen slecht voor hun band?

    Ruzie tussen broers en zussen kan zowel positief als negatief zijn voor hun band. Enerzijds kan het zorgen voor een betere communicatie en begrip tussen hen, omdat ze leren om conflicten op te lossen en naar elkaar te luisteren. Anderzijds kan te veel ruzie leiden tot een verstoorde relatie en zelfs tot rivaliteit en vijandigheid tussen broers en zussen. Het is dus belangrijk om als ouder de juiste balans te vinden tussen het laten uitvechten van ruzies en het bemiddelen bij conflicten.

    Wat kun jij doen als je kinderen ruzie maken?

    Als ouder kun je verschillende dingen doen om ruzies tussen broers en zussen te voorkomen of op te lossen. Hieronder volgen enkele tips:

    • Stel duidelijke regels en afspraken op over hoe jullie als gezin met elkaar omgaan en wat wel en niet acceptabel is.
    • Probeer zoveel mogelijk neutraal te blijven tijdens ruzies en beide kinderen de kans te geven om hun verhaal te doen.
    • Behandel je kinderen hetzelfde. Je bent misschien snel geneigd om je oudere kind sneller aan te spreken op zijn gedrag, terwijl eigenlijk een jonger broertje iets deed waardoor je oudere kind flink van slag raakte. Zoek daarom altijd goed uit wat er is gebeurd en wie er schuld heeft, voordat je je oudere kinderen alle schuld geeft. Anders kan het ene kind het gevoel krijgen dat je meer van zijn broer of zus houdt.
    • Leer je kinderen om hun emoties te uiten op een constructieve manier en geef ze de ruimte om hun gevoelens te uiten. Laat beide kinderen vertellen wat er is gebeurd, waarom ze ruzie hebben gemaakt en laat ze zelf nadenken over een oplossing.
    • Bemiddel bij conflicten als dit nodig is, maar laat ze ook leren om zelf hun problemen op te lossen. Dit bevordert hun sociale vaardigheden, wat kinderen leren het beste van een ruzie als ze zelf de mogelijkheid krijgen om het op te lossen.
    • Benadruk het belang van respectvol met elkaar omgaan en geef het goede voorbeeld door zelf ook respectvol met je kinderen en partner om te gaan. Heb je een conflict met je partner waar je kinderen bij zijn, probeer het dan ook altijd op een respectvolle manier weer op te lossen waar je kinderen bij zijn.

    Wanneer maken je kinderen te veel ruzie? Hoe merk je dat het komt door een overvloed aan stress?

    Te veel ruzie tussen broers en zussen kan een teken zijn van stress en spanningen bijvoorbeeld door veranderingen in de thuissituatie, zoals een verhuizing, scheiding of geboorte van een nieuw gezinslid. Ook kan stress veroorzaakt worden door schoolprestaties, sociale situaties of andere problemen buiten het gezin. Als ouder is het belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhalen en je kinderen hierbij te ondersteunen. Zorg voor een veilige en rustige omgeving waarin ze hun emoties kunnen uiten en bied ze eventueel professionele hulp aan als dit nodig is.

    Tot wanneer maken je kinderen zo vaak ruzie?

    Ruzie tussen broers en zussen is normaal en hoort bij het opgroeien. Vaak neemt het aantal ruzies af naarmate de kinderen ouder worden en meer sociale vaardigheden ontwikkelen. Toch kan het zijn dat sommige broers en zussen ook als volwassenen nog regelmatig ruzie maken. Het belangrijkste is dat ze blijven communiceren en elkaar blijven respecteren, ook als ze het niet met elkaar eens zijn.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      46 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard