1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Routine voor je kind is belangrijk! Dit is waarom

    Gepubliceerd op: 4-13-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-13-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    In een leven van ouders die druk bezig zijn met opvoeden, werk en andere verplichtingen, kan het moeilijk zijn om een stabiele routine te behouden. Maar het opzetten van een routine is belangrijk, vooral voor kinderen. Routine en regelmaat bieden namelijk structuur en voorspelbaarheid, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind.

    Waarom is een routine en regelmaat zo fijn voor kinderen?

    Kinderen gedijen bij regelmaat en structuur. Een vaste routine biedt kinderen voorspelbaarheid en zekerheid, wat hen helpt om zich veilig en geborgen te voelen. Door een regelmatige dagindeling kunnen kinderen beter plannen, hun tijd effectiever gebruiken en zich beter concentreren. Bovendien helpt een routine kinderen om zelfstandig te worden en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven.

    Je kunt niet jong genoeg beginnen met een routine

    Zelfs baby's hebben baat bij een routine. Het is belangrijk om baby's een vast schema te geven, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Dit zorgt voor minder stress en meer rust voor zowel de baby als de ouders. Door een vaste routine aan te houden, leren baby's ook om hun eigen lichaamssignalen te herkennen, zoals honger en slaap, wat helpt bij de ontwikkeling van hun emotionele en fysieke vaardigheden. Vaste tijdstippen voor voeding en slaapjes kan natuurlijk nog niet, maar je kunt wel op hetzelfde tijdstip beginnen met klaarmaken voor bedtijd, en dezelfde volgordes aanhouden van wakker worden - voeden - spelen - even sussen en dan weer slapen.

    Wat is een fijne routine voor welke leeftijd?

    Elke leeftijdscategorie heeft zijn eigen behoeften als het gaat om een dagelijkse routine. Voor baby's tot 1 jaar is het belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap-, rust- en voedingsmomenten gedurende de dag. Voor dreumessen tussen 1 en 2 jaar is het belangrijk om een vast slaap- en eetpatroon te hebben en voldoende tijd te besteden aan spelen en verkennen op vaste momenten. Voor peuters tussen 2 en 4 jaar is het belangrijk om een duidelijk dagritme te hebben met tijd voor activiteiten als spelen, lezen, knutselen en buiten spelen. Voor kleuters tussen 4 en 6 jaar is het belangrijk om een balans te vinden tussen school, huiswerk en vrije tijd.

    Gaat er iets veranderen in de routine of gaan jullie op vakantie of een weekend weg? Bespreek dit dan met je kind van tevoren. Kinderen vinden het fijn om van tevoren te weten wat er precies gaat gebeuren, zo precies mogelijk. Dan kunnen ze zich daarop instellen en meewerken.

    Wat kan er gebeuren als je kind helemaal geen routine heeft?

    Als je kind geen routine heeft, kan dit leiden tot stress, angst en onzekerheid. Zonder structuur en regelmaat kunnen kinderen moeite hebben met het plannen van hun tijd en het maken van keuzes. Ook kunnen ze moeite hebben met het ontwikkelen van zelfdiscipline en verantwoordelijkheid. Daarnaast kan een gebrek aan routine leiden tot slaapproblemen, eetproblemen en zelfs gedragsproblemen.

    Onderzoek naar belang van routine

    Professor Emeritus Allen Israël van de universiteit van Albanië deed onderzoek naar de relatie tussen de rouine binnen het gezin en de effecten hiervan op het kind. Hieruit bleek dat het hebben van routines binnen het gezin, zoals bedtijdroutines of eetroutines, kan leiden tot diverse positieve uitkomsten. Enerzijds kan het gebruik van routines leiden tot een afname van symptomen van depressie, angst en gedragsproblemen. Anderzijds kan het naleven van routines zorgen voor een verbeterde zelfbeheersing bij kinderen en een gezondere levensstijl, waaronder beter eten en slapen.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      48 leden

    Bron: Psychology Today

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard