1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Onzeker kind? Oorzaken en manieren om je kleine te helpen

    Gepubliceerd op: 4-18-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-18-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Anneloes van Baar, Prof dr A.L. van Baar, GZ psycholoog, Child and Adolescent Studies, FSW, Universiteit Utrecht.
    Soms merk je al snel dat je kind onzeker is, en het is dan ook heel normaal dat je daar zélf onzeker van wordt. Gaat er iets mis in de ontwikkeling van je kind? Heb je hier zelf invloed op gehad? Gelukkig is onzekerheid bij kinderen meestal niks ergs, en kun je je kind op verschillende manieren goed op weg helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten.

    Kind van nature onzeker, of door opvoeding?

    Onzekerheid bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan deels genetisch bepaald zijn, waarbij sommige kinderen van nature gevoeliger zijn voor onzekerheid. Daarnaast speelt de opvoeding een belangrijke rol. Het gezin, de omgeving en de ervaringen van het kind kunnen invloed hebben op de mate van onzekerheid die het kind ervaart. Bijvoorbeeld, een kind dat vaak kritiek krijgt of geconfronteerd wordt met negatieve ervaringen kan eerder onzekerheid ontwikkelen. Of een kind dat vaak in situaties terechtkomt waarin er van hem wordt verwacht dat hij iets doet wat hij eigenlijk nog niet kan.

    Onzekerheid bij kinderen kan normaal zijn in bepaalde fasen van hun ontwikkeling. Het kan voorkomen in de peuter- en kleuterjaren wanneer kinderen de wereld om hen heen ontdekken en leren omgaan met nieuwe situaties en sociale interacties. Echter, als de onzekerheid van je kind langdurig en intens is, kan het belangrijk zijn om aandacht te besteden aan manieren om je kind te helpen.

    Onzeker kind herkennnen

    Hieraan kun je herkennen of je kind wellicht met onzekerheid of een negatief zelfbeeld te maken heeft:

    • Teruggetrokken gedrag: Als je kind zich vaak terugtrekt, weinig initiatief neemt om nieuwe dingen te proberen of weinig interesse toont in sociale interactie, kan dit een teken zijn van onzekerheid. Je kind kan zich angstig voelen om zichzelf te uiten of te laten zien aan anderen.
    • Negatieve zelfpraat: Let op de woorden en zinnen die je kind gebruikt om over zichzelf te praten. Als je merkt dat je kind vaak negatief over zichzelf spreekt, zichzelf bekritiseert of zichzelf de schuld geeft van dingen die fout gaan, kan dit wijzen op een negatief zelfbeeld.
    • Vermijding van uitdagingen: Kinderen die onzeker zijn, kunnen vaak uitdagingen vermijden uit angst om te falen of afgewezen te worden. Ze kunnen zich terugtrekken uit situaties waarin ze zich onzeker voelen en proberen situaties te vermijden die hen uit hun comfortzone halen.
    • Constante behoefte aan bevestiging: Als je kind voortdurend bevestiging zoekt van anderen en afhankelijk is van externe goedkeuring om zich goed te voelen over zichzelf, kan dit wijzen op een gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld.
    • Verminderd zelfvertrouwen: Let op veranderingen in het gedrag van je kind, zoals een plotselinge afname van zelfvertrouwen, een gebrek aan initiatief nemen of een negatieve houding hebben ten opzichte van zichzelf. Dit kan wijzen op een onderliggende onzekerheid.
    • Lichamelijke klachten: Soms kan onzekerheid zich uiten in lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn of andere onverklaarbare fysieke symptomen. Dit kan een manier zijn waarop je kind omgaat met de emotionele stress van onzekerheid.

    Tips om je onzekere kind te helpen met zelfvertrouwen

    • Creëer een veilige en ondersteunende omgeving: Zorg voor een omgeving waarin je kind zich veilig en geborgen voelt. Bied structuur en duidelijkheid, en toon begrip en geduld.
    • Moedig autonomie aan: Geef je kind de ruimte om zelfstandig dingen te proberen en te ontdekken. Moedig aan en prijs zijn of haar inspanningen, ongeacht het resultaat. Geef je kind taken en verantwoordelijkheden die passen bij zijn of haar leeftijd en capaciteiten. Dit kan het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde van je kind vergroten.
    • Benadruk positieve eigenschappen: Focus op de sterke punten en positieve eigenschappen van je kind. Geef complimenten en benoem waar je kind goed in is.
    • Stimuleer sociale interactie: Moedig je kind aan om te spelen met andere kinderen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Organiseer speelafspraken en speelgroepen om de sociale interactie te bevorderen.
    • Wees een rolmodel: Wees zelfverzekerd en positief in je gedrag en taalgebruik. Kinderen leren vaak door observatie, dus wees een positief rolmodel voor je kind.
    • Bied geruststelling: Geef je kind regelmatig geruststelling en bevestiging. Vertel je kind dat het oké is om onzeker te zijn en dat iedereen wel eens onzekerheid ervaart. Benadruk dat het normaal is en dat je als ouder altijd klaarstaat om je kind te steunen.
    • Stimuleer zelfexpressie: Moedig je kind aan om zijn of haar gevoelens en gedachten te uiten. Luister aandachtig naar wat je kind te zeggen heeft en geef erkenning aan zijn of haar gevoelens.
    • Geef ruimte voor keuzes: Laat je kind keuzes maken binnen bepaalde grenzen. Dit helpt je kind om zelfvertrouwen op te bouwen en te leren omgaan met de gevolgen van zijn of haar keuzes.
    • Moedig uitdagingen aan: Stimuleer je kind om uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te proberen. Bied ondersteuning en aanmoediging bij het aangaan van nieuwe ervaringen, zelfs als ze spannend zijn.
    • Bied emotionele steun: Wees er altijd voor je kind en bied emotionele steun. Luister naar je kind zonder oordeel en geef erkenning aan zijn of haar gevoelens en zorgen.
    • Help bij het ontwikkelen van coping-strategieën: Leer je kind effectieve coping-strategieën aan om met onzekerheid om te gaan, zoals ademhalingsoefeningen, positieve zelfpraat en ontspanningstechnieken.
    • Help bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden: Ondersteun je kind bij het leren van nieuwe vaardigheden door geduldig en bemoedigend te zijn, en laat zien dat het oké is om fouten te maken tijdens het leerproces.
    • Moedig aanmoediging aan: Moedig je kind aan om zichzelf aan te moedigen en positieve zelfpraat te gebruiken om zijn zelfvertrouwen op te bouwen.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      47 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard