1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Omkopen van je kind: wel of geen goed idee?

    Gepubliceerd op: 5-3-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-3-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    In de opvoeding van je kind zijn er momenten waarop je als ouder je geduld verliest. Het kan dan verleidelijk zijn om je kind om te kopen om iets te doen wat hij of zij eigenlijk niet wil. Maar het omkopen van je kind wel verstandig?

    Je kind omkopen: we doen het allemaal weleens

    Als ouder kan je soms geconfronteerd worden met situaties waarin je kind niet wil doen wat je vraagt. Je wilt je kind overhalen om bijvoorbeeld zijn kamer op te ruimen, zijn huiswerk te maken, of naar bed te gaan. Een optie is dan om je kind om te kopen: als je dit doet, dan krijg je dat. En soms werkt het ook nog, je kind gaat akkoord en doet wat je vraagt. Maar is dit wel een goede manier om het gewenste gedrag van je kind te krijgen?

    Waarom is het wel of geen goed idee om je kind om te kopen? Redenen met een korte uitleg op een rijtje

    Er zijn redenen waarom het omkopen van je kind geen goed idee kan zijn:

    1. Het leert je kind de verkeerde waarden: Als je je kind omkoopt, leert het dat het goed is om te krijgen wat het wil als het zich op een bepaalde manier gedraagt. Dit kan ertoe leiden dat je kind later in het leven denkt dat het normaal is om te krijgen wat het wil door middel van manipulatie of chantage.

    2. Het ondermijnt de autoriteit van de ouder: Als je je kind omkoopt, laat je zien dat je niet in staat bent om je kind te beheersen zonder middelen van buitenaf. Het ondermijnt ook je eigen autoriteit en laat zien dat je kind de macht heeft om je te laten doen wat het wil.

    3. Het creëert onrealistische verwachtingen: Als je je kind regelmatig omkoopt, kan het hoge verwachtingen bij je kind creëren. Het kan er ook voor zorgen dat je kind onrealistische verwachtingen heeft over wat het kan krijgen als het zich op een bepaalde manier gedraagt.

    Hoewel het niet ideaal is om je kind om te kopen om slecht gedrag te corrigeren, kan het stimuleren van goed gedrag juist wel effectief zijn. Net zoals wij werken voor een salaris, kan beloning een stimulans zijn voor kinderen. Het is normaal om te willen weten wat er te winnen valt voordat we aan iets beginnen wat we moeten doen. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat je midden in slecht gedrag een beloning aanbiedt, omdat dit de boodschap stuurt dat slecht gedrag kan worden beloond. Het is beter om al vroeg aan te geven wat er te winnen valt, zodat het gewenste gedrag wordt aangemoedigd.

    Wat je kunt doen in plaats van omkopen

    Als je je kind niet wilt omkopen, zijn er dus deze alternatieven die je kunt proberen:

    1. Geef je kind keuzes: Geef je kind een keuze tussen twee of meer opties. Bijvoorbeeld, "Wil je je huiswerk nu maken of na het avondeten?" Hierdoor voelt je kind zich meer in controle over de situatie en zal hij of zij eerder geneigd zijn om mee te werken.

    2. Beloon je kind met aandacht: In plaats van materiële beloningen, beloon je kind met aandacht. Bijvoorbeeld, "Als je je kamer opruimt, zullen we vanavond samen een spelletje spelen." Hierdoor krijgt je kind positieve aandacht van jou, en dat kan net zo effectief zijn als een materiële beloning.

    3. Maak een leuk beloningssysteem: Het kan ook helpen om samen met je kind een beloningsysteem op te stellen, waarbij je kind bijvoorbeeld stickers kan verdienen voor goed gedrag of het afronden van bepaalde taken. Op deze manier wordt je kind gemotiveerd om iets te doen zonder dat er sprake is van omkoping.

    Het bieden van beloningen om nieuwe gewoonten te kweken is niet verkeerd. Zo wordt bijvoorbeeld het aanbieden van lekkernijen tijdens zindelijkheidstraining als positief ervaren, aangezien het zich beperkt tot een bepaalde tijd en het helpt om een nieuwe gewoonte te versterken.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      46 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard