Baby 8 maanden oud
Ontwikkelingen bij je baby
Verlatingsangst
Kun je niet normaal een ruimte verlaten zonder dat je baby gelijk in paniek raakt? Verlatingsangst is in deze fase heel normaal, maar wel vervelend. Probeer een vast afscheidsritueel te hanteren in deze situaties.
Babygeheugen en objectpermanentie
Je baby gaat steeds meer onthouden, van mensen tot speelgoed. Dit heet objectpermanentie. Dit is ook goed voor de verlatingsangst van je baby, want hierdoor snapt hij dat je niet helemaal verdwenen bent als je even de ruimte verlaat of een dag gaat werken. Je kunt testen of je baby objectpermanentie bezit: verstop een speeltje of knuffeltje en zorg ervoor dat je baby ziet waar je het onder legt (bijvoorbeeld een speelkleed), gaat je baby daarna zoeken? Dan is er sprake van objectpermanentie.
Baby tandjes
Is het eerste tandje van je baby al doorgekomen? Zo niet, dan is dit geen reden om je zorgen te maken. Gemiddeld komen de eerste tandjes wanneer de baby tussen de 5 maanden en 1 jaar oud is. Bij de ene baby gebeurt dit sneller dan bij de ander. Is het eerste tandje doorgekomen? Dan is het tijd voor tanden poetsen met je baby!
Lees ook:
Tandjes baby: handige tipsJe baby wordt altijd extreem vroeg wakker. Wat kun je doen?
- Je baby een dutje laten overslaan
- Zet s nachts een nachtlampje aan
- Voorkom te veel leuke activiteiten direct na het wakker worden
Voorlezen: een cadeau voor je baby
Hoe vroeger je begint met voorlezen, hoe groter de winst. Wist je dat kinderen die vanaf drie maanden regelmatig worden voorgelezen sneller een grote woordenschat hebben? Bovendien is het voorlezen een heerlijk hechtingsmoment voor jullie allebei.
Tips: In samenwerking met Kwebbels kan je een gratis kinderboeken pakket (exclusief verzendkosten) aanvragen. Dit pakket bevat 4 leuke lees-, leer- en doeboeken van bekende merken en is samengesteld op basis van leeftijd en geslacht van je kind. Lees hier meer over het aanvragen. Een andere tip is het gratis Boekstart koffertje met twee leuke prentenboekjes voor je baby die je kan ophalen bij een Bibliotheek bij jou in de buurt. En je baby wordt ook nog eens gratis lid. Je kan hier de waardebon downloaden.
Kopieergedrag & spelen
Je baby is volop aan het ontwikkelen en kan steeds meer; brabbelen, zwaaien, tijgeren. Ook snapt hij dingen steeds meer én gaat hij steeds meer dingen nadoen. Zo gaat je baby je napraten of nadoen. Heb je dit door? Vertel hem dan wat je aan het doen bent of wat bepaalde woorden betekenen.
Nu je baby steeds meer met zijn handjes kan, veranderd zijn voorkeur voor speelgoed ook. Hij vindt het prachtig om speelgoed uit elkaar te kunnen halen of te ‘slopen’.
Samen fietsen
Zodra het zonnetje schijnt is het een goed moment om samen met je baby te gaan fietsen, mits hij of zij al zelfstandig rechtop kan zitten. Dat is nodig om goed in een fietszitje te blijven zitten. Samen naar de bakker, naar de eendjes kijken of naar opa en oma kan nu dus lekker op de fiets!
Ontwikkelingen bij jou
Tijd voor jezelf
Nu je baby last heeft van verlatingsangst kan zelfs naar het toilet gaan een uitdaging worden, laat staan dat je even een middag de stad in gaat. Hoe lastig het ook is, probeer er wel aan te denken om momenten voor jezelf in te plannen. Spreek bijvoorbeeld met je partner af dat jullie allebei een middag of avond in de week een moment me-time hebben, waarbij de ander bij de baby blijft. Vergeet daarbij niet om er ook genoeg met elkaar op uit te gaan, plan bijvoorbeeld om de week een avondje samen en schakel een oppas in.
Weetjes & tips
Tot 1 januari kan je een zorgverzekering kiezen
Je hebt nog maar kort de tijd om voor jezelf en voor je kindje de juiste zorgverzekering voor 2025 te vinden. We helpen je hier graag bij! In ons artikel over de zorgverzekering na je bevalling en ons artikel over de zorgverzekering voor je kind kan je hier meer over lezen. Wil je gelijk aan de slag? Vergelijk hier en ontdek of jouw zorgverzekering babyproof is of maak gebruik van de door ons geselecteerde verzekering.
Kiekeboe!
Naast dat een vast afscheidsritueel kan helpen bij verlatingsangst, kunnen ook spelletjes als ‘kiekeboe’ helpen. Je baby snapt dan dat je er nog steeds kan zijn, ook al ziet hij je even niet. En het is natuurlijk ook hartstikke leuk, want je baby giert het uit van het lachen.
Lees ook:
Verstikking: hoe kun je het voorkomen?