1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Moedermelk bewaren: hoe kun je dat het beste doen?

    Gepubliceerd op: 5-11-2022Bewerkt op: 5-14-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-11-2022Bewerkt op: 5-14-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je borstvoeding geeft en jij even niet in de buurt bent, is afgekolfde moedermelk de beste voeding voor je baby. Daarom is het handig moedermelk te bewaren. Hoe kun je het beste je borstvoeding bewaren en gebruiken?

    Borstvoeding bewaren

    Wil je je baby wel borstvoeding geven, maar weet je dat je niet altijd aanwezig zal zijn? Dan is het een goed idee je moedermelk af te kolven en te bewaren. Zo heeft jouw baby altijd zijn vloeibare goud beschikbaar. Het is wel essentieel dat je dit met goede hygiëne doet, en de moedermelk ook weer op de juiste manier opwarmt. Ook is het goed om te weten dat vers afgekolfde melk altijd beter is dan ingevroren en opgewarmde melk. Dat komt doordat verse melk de beste eigenschappen heeft om bacteriën te bestrijden en een hoger gehalte heeft in antioxidanten, dan melk die gekoeld is geweest.

    Hoe en hoelang bewaar je afgekolfde moedermelk?

    Je hebt de optie om de moedermelk op kamertemperatuur, in de koelkast of vriezer te bewaren. Dit zijn de veilige bewaartermijnen voor die opties

    • Kamertemperatuur (16 °C tot 25 °C): Maximaal vier uur
    • Koelkast (4 °C of kouder): Maximaal drie dagen
    • Diepvriezer (-18 °C of kouder): Maximaal zes maanden
    • Ingevroren melk die wordt ontdooid in de koelkast: Maximaal 24 uur in de koelkast, maximaal twee uur op kamertemperatuur

    Deze richtlijnen gelden voor gezonde baby’s. Als je baby op de NICU heeft gelegen kan het ziekenhuis je striktere aanbevelingen geven.

    Tip: gebruik labels op alle moedermelkflesjes en melk bewaarzakjes om te weten wanneer je het hebt afgekolfd, en tot wanneer je het kunt gebruiken.

    Moedermelk bewaren in de koelkast en vriezer

    Deze tips kunnen je helpen moedermelk veilig te bewaren in de koelkast:

    • Plaats de moedermelk zo snel mogelijk na het afkolven in een schoon moedermelkflesje of bewaarzakjein de koelkast. Die moeten gemaakt zijn van BPA vrije materialen.
    • Je kunt kleine hoeveelheden melk toevoegen aan hetzelfde flesje of zakje die ook gekoeld zijn in de koelkast. Voeg geen melk op kamertemperatuur toe aan al gekoelde melk
    • Bewaar de melk in het koudste gedeelte van de koelkast: op de plaats boven de groentelade.

    En zo bewaar je de moedermelk veilig in de vriezer:

    • Plaats de afgekolfde melk zo snel mogelijk in de vriezer in een melkflesje of bewaarzakje
    • Je kunt reeds gekoelde melk toevoegen aan een zakje ingevroren melk. Voeg geen melk op kamertemperatuur toe aan het ingevroren zakje.
    • Melk in kleine porties van maximaal 60 ml zorgen ervoor dat het sneller kunt ontdooien. Na het ontdooien kun je porties samenvoegen
    • Gebruik geen glazen flesjes om melk te bewaren in de vriezer, want die kunnen met erg lage temperaturen barsten
    • Omdat de moedermelk uitzet bij het invriezen, kun je de zakjes beter niet verder dan driekwart vullen

    Tips voor het geven van bewaarde moedermelk

    • Geef je je baby afgekolfde of ontdooide moedermelk, houd dan deze tips in je achterhoofd:
    • Omdat moedermelk zich in lagen opsplitst, komt het vet bovenop te liggen. Draai daarom het flesje zachtjes rond om alles te mengen voordat je je baby voedt
    • Schud het flesje niet te hard, want dat kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen aantasten
    • Je baby kan bacteriën in het flesje en de melk achterlaten na het drinken. Overgebleven melk moet dus na maximaal twee uur worden weggegooid. Om die reden kun je melk altijd beter in kleine hoeveelheden bewaren
    Bron: La Leche League, Voedingscentrum
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard