1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat is onmisbaar in de babykamer?

    Gepubliceerd op: 12-28-2021Bewerkt op: 9-5-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-28-2021Bewerkt op: 9-5-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Bopita
    Nu je al een tijdje zwanger bent is het heerlijk om met de babykamer aan de slag te gaan. Maar wat is eigenlijk onmisbaar in de babykamer? Hieronder vind je 5 items die niet mogen ontbreken!
    1. Wiegje of babybedje

    Je wilt natuurlijk dat je baby straks lekker gaat slapen en daarvoor is een bedje natuurlijk echt essentieel. Je kunt kiezen voor een wiegje, een co-sleeper, babybed of een meegroeibed. Een wiegje is kleiner dan een babyledikant en heeft vaak de maat 40x80cm en kan je vaak naast je bed plaatsen. Je baby kan hier ongeveer 3 tot 6 maanden in slapen en daarna heb je dus een ander bedje nodig.

    Een co-sleeper, ook wel side sleeper, is een wieg dat aangrenzend is aan het ouderlijk matras. Vanuit het ouderlijk bed kun je gemakkelijk je baby in- en uit het wiegje tillen of troosten. Je kunt een co-sleeper in hoogte verstellen zodat hij mooi aansluit aan jouw bed. Het bedje kun je dan vastmaken aan het ouderlijk bed zodat er geen opening kan ontstaan. Bij een co-sleeper ligt je baby echt vlakbij je en als je baby borstvoeding geeft, dan hoef je niet uit bed te komen. Het nadeel van een co-sleeper is dat het net als een wiegje maar 3-6 maanden gebruikt kan worden. Dan wordt het te klein en dient er een ledikant of meegroeibed te komen.

    Een babyledikant heeft een afmeting van 60x120cm en is daarmee wel een groter, maar je kindje kan hier vanaf het allereerste begin tot ongeveer 2,5 jaar in slapen. We hebben voor beide varianten ook verschillende soorten matrassen, zodat je kleintje zeker heerlijk zal slapen!

    Een variant op het standaard ledikant is een meegroeibed van 70x140 cm. Dit is een babybed met spijlen, dat ombouwbaar is tot een junior bedbankje. Zodra je baby of peuter zich op gaat richten tot zitten of staan, is het bed om te bouwen tot een bedbank. Op lange termijn is een meegroeibed een slimme keuze en een duurzame oplossing. Je kind kan er tot ongeveer 6 jaar in slapen.

    1. Matras

    Een babymatras is het belangrijkste onderdeel van het ledikant, de wieg of de co-sleeper. Het is de plek waar je baby niet alleen slaapt, maar ook groeit – gemiddeld zo'n 5800 uur gedurende het eerste levensjaar! Daarom is de keuze voor een kwalitatief babymatras van essentieel belang voor het welzijn van je kleintje.

    Net zoals bij volwassenen kan ook de slaap van baby's verstoord worden, wanneer hun matras niet goed ligt. Ze kunnen inslaap- of juist doorslaapproblemen hebben. Een kindje in de groei heeft een matras nodig van goede kwaliteit, om later een correcte houding te hebben en om rugklachten te voorkomen. De standaard babymatrassen hebben een ademende kern van polyetherschuim. De matraskern is veerkrachtig en vormvast, waardoor je kindje jarenlang comfortabel kan slapen. Voor optimale ventilatie en voorkoming van transpiratie biedt een baby matras met air-free hoes en met 3D honingraatstructuur de perfecte oplossing. De afritsbare matrashoes en unieke kernstructuur zorgen voor frisse luchttoevoer en warmteafvoer.

    De goede pasvorm is belangrijk omdat het matras voldoende steun moet bieden, maar ook moet voorkomen dat het matras te eenvoudig kan dubbelvouwen. Er mag ook geen ruimte zijn tussen het ledikantje en het matras, om te voorkomen dat je kindje onder het matras vast komt te zitten met zijn handje of hoofdje. Voor de juiste houding dient het matrasje voldoende steun te geven aan o.a. de wervelkolom, waardoor de wervelkolom recht blijft. Let er wel op dat het matras niet boven de maximum aangegeven hoogte uitkomt. Deze staat in het babybedje aangeduid met een markering.

    1. Commode met aankleedkussen

    Een commode met aankleedkussen is ook heel handig en eigenlijk onmisbaar in een babykamer. Niet alleen om je kindje op te verschonen of om op aan te kleden is een commode handig, maar ook om alle spulletjes op te bergen. Je kunt de luiers en bijbehorende verzorgingsproducten voor jouw baby bijvoorbeeld in de eerste lade doen, zodat je deze direct kunt pakken als je ze nodig hebt.

    In de andere lades kun je kleertjes, sokjes of nog een extra voorraadje luiers of verzorgingsproducten opslaan, zodat je nooit zonder komt te zitten. En daarnaast is het ook handig om een bladvergroter of barrier aan te schaffen. Met een bladvergroter creëer je een groter werkoppervlak en daarnaast wordt je aankleedkussen daardoor goed op zijn plek gehouden. Bovendien sta je bij het verschonen aan een commode met barrier met een rechte rug en houdt je gemakkelijk oogcontact met je baby. Maar mocht je geen plek hebben voor een commode, dan zijn er ook andere opties zoals een handige luiertafel. Wij adviseren je dan ook om nog een mooi wandrekje aan de muur te hangen voor al je kleine spulletjes die je tijdens het verschonen binnen handbereik moet houden!

    1. Kledingkast

    Voor al je babykleertjes is het ook prettig om een babykledingkast te hebben waarin je ze kunt opbergen. In het begin zijn ze natuurlijk klein, waardoor je waarschijnlijk niet zoveel ruimte nodig hebt. Maar als je kindje eenmaal ouder wordt, is een kast met veel legplanken, een hangroede en eventueel een extra lade erg handig. Niet alleen voor kleding, maar ook voor speelgoed, accessoires en straks zelfs voor schoolspulletjes. Al onze kasten hebben een tijdloos design en zijn perfect voor een babykamer, maar ze zijn ook uitstekend als kledingkast in de kinderkamer te gebruiken. Er zijn 2- en 3-deurskasten voor de baby- en kinderkamer.

    1. Schommelstoel

    Voor alle knuffelmomentjes, (borst)voedingsmomentjes of voorleesmomentjes is een schommelstoel ook echt een meubel wat in een babykamer hoort. Mocht je niet zo’n grote babykamer hebben, dan zou je hem ook op een andere plek in huis neer kunnen zetten. Door het schommelen van de stoel kalmeert je baby en hij of zij valt er sneller door in slaap en ook als ouder kan je er heerlijk in zitten. En dat is extra fijn voor alle korten nachten die je als ouder zeker in het begin gaat maken!

    1. Kleinere items

    Naast de grotere meubels, zijn kleinere items zoals een luieremmer en een babybadje op een standaard ook handig om te hebben. Daarnaast kan je nog denken aan het regelen van fijne, zachte verlichting en als je ramen hebt, zorg voor een goede verduistering of voor donkere gordijnen. Hierdoor zal je baby goed in slaap vallen ook sneller het verschil herkennen tussen dag en nacht waardoor hij of zij een fijn ritme krijgt. Als je al je essentials bij elkaar hebt, dan kan je lekker gaan shoppen voor de verdere aankleding, waaronder bedlinnen, mooie wand accessoires en wellicht nog een vloerkleed!

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bopita

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard