Wat is duurzame babykleding?
Hebben we het over duurzaam, dan hebben we het over spullen de minimale impact hebben op het milieu en lang meegaan. Bij voorkeur zijn de materialen ook biologisch afbreekbaar, en zijn de producten onder _fairtrade _omstandigheden gemaakt. Dat geldt dus ook voor duurzame babykleding.
Gelukkig heb je tegenwoordig veel meer opties voor de kleding van je kleine dan alleen fast fashion merken, die vaak niet van duurzame materialen worden gemaakt en waarbij wordt geprofiteerd van werkers uit lage inkomenslanden. Zeker de moeite waard dus om op zoek te gaan naar die fijne duurzame babykleertjes!
Lees ook:
Meer leren over duurzaamheid in het ouderschapManieren om duurzaam te zijn met babykleding
- Let op het materiaal.
Vaak zijn materialen als doorsnee katoen, polyester, nylon en tencel niet erg duurzaam. Echter zijn er ook kledingstukken die zijn gemaakt van organisch katoen: dat zal je op het label vinden. Zo niet, dan kunnen deze materialen zorgen voor een relatief hoge CO2-uitstoot, en zijn daarom niet goed voor het milieu. Materialen die vaak wél duurzaam zijn: bamboe, bio-katoen, bio-linnen, hennep, zijde en wol.
- Koop babykleding op de groei.
Als nieuwe ouder zal je snel genoeg merken dat het handiger is babykleding ietsjes groter te kopen in plaats van preciés passend. Dan gaat het kledingstuk vaak een paar maanden langer mee. Of koop kledingstukken die je kunt aanpassen op de groei van je kind, zoals de meegroeiromper.
- Tweedehands:
Er zijn genoeg tweedehands babykleertjes te vinden op marktplaats, groepen op social media of op de markt die nog in prima staat zijn. Zijn ze ook nog eens van een duurzaam materiaal? Dan ben je al helemaal goed bezig! Hetzelfde geldt natuurlijk omgekeerd: past jouw kleine niet meer in een kledingstuk, zet het dan te koop of geef het weg om het een tweede leven te geven. Verwacht je een gezinsuitbreiding? Bewaar dan goede kledingstukken gewoon een paar jaar!
- Shoppen op basis van merk:
Sommige merken staan bekend om het gebruiken van enkel duurzame materialen en een fairtrade productieproces. Om het proces voor jezelf wat je vergemakkelijken, kun je ook gewoon direct naar de (online) winkels van dit soort merken gaan: Noppies, Gray Label, Maed for Mini, Phil and Phae, Villava, Ammehoela en Donsje zijn er slechts een paar.
Lees ook:
Duurzaamheid en een baby: zo gaat dat samenAndere tips voor een duurzame babytijd
Er is nog zoveel meer dat je kunt doen om de babytijd iets duurzamer te maken, ondanks al die spullen die je baby nodig heeft. Zo kun je de duurdere babyspullen huren, zoals het wiegje, de kinderwagen en de kinderstoel. Dan kun je nog een spaarrekening afsluiten bij een duurzame bank, wasbare luiers gebruiken, samen veel fietsen in plaats van met de auto en je kind milieubewust opvoeden.
Lees ook:
Dit is de klimaatimpact van een kindDit artikel is geschreven in samenwerking met Noppies