Ontwikkelingen bij je baby
Spiegeltje, spiegeltje
Je baby is zich volop aan het ontwikkelen op sociaal-emotioneel gebied. Dat kindje aan de andere kant van de spiegel vindt hij dan ook reuze interessant. Hij heeft nog niet door dat hij zichzelf ziet. Houd je baby een plastic spiegeltje voor, vermaak gegarandeerd!
Zitten?
Veel ouders vinden het leuk om hun baby even in de zithouding op de bank te zetten: dat is toch gezellig en leuk voor de foto? Toch kan je beter nog voorzichtig zijn met het laten zitten van je baby, want voor een bepaalde leeftijd is dit niet wenselijk voor hun ruggengraat. Het eerste stapje naar zitten is omrollen, wat de meeste baby’s leren tussen de 5 en 6 maanden. Hierna zal het leren zitten langzaam op gang komen. Pas al sje baby zelf in de zitpositie kan komen is de rug klaar om in de zitpositie te zitten!
Omrollen
Het duurt nog eventjes voordat je baby dit kan, maar het omrollen van je baby is het begin van zijn voortbewegen. Vanaf hier zal je baby leren tijgeren, kruipen en uiteindelijk lopen. Wanneer je baby omrolt kan je baby al zijn hoofdje omhoog houden en zijn de spieren al veel sterker. Het is een erg trots en leuk moment voor zowel jou als je baby wanneer je baby voor het eerst omrolt! Zodra de spieren van je baby genoeg zijn ontwikkelt zal je baby gaan omrollen. Dit volgt meestal vrij snel nadat je baby zijn hoofdje zelf kan optillen. Je kunt verwachten je baby te zien omrollen vanaf de vier maanden, maar bij de meeste baby’s gebeurt dit rond de 6 maanden. Vanaf dan wordt het dus echt goed opletten met je baby even op jullie bed laten liggen, want voordat je het weet rolt hij ervan af! Verlies je kindje ook nooit meer uit het oog wanneer je hem op verschoont op zijn commode.
Lees ook:
Wat als ze niet slapen als een roosje?Ontwikkelingen bij jou
Werken of thuisblijven
Nu je baby 14 weken oud is ben je waarschijnlijk net weer aan het werk gegaan of je bent al een paar weken aan het werk. Afhankelijk van de duur van je zwangerschapsverlof. Ben je al gewend aan het minder zien van je baby? Het kan best een overgang zijn van 24/7 bij je baby zijn en opeens weer acht uur lang van huis zijn. Dit wordt vanzelf wel beter, en vergeet niet: het is toch ook best fijn om niet de hele tijd tussen de luiers te zitten?
Als je borstvoeding geeft is de kans groot dat je inmiddels aan het kolvenbent met een kolfapparaat. Hoe gaat dit op je werk? Krijg je daar genoeg tijd voor en is er een aparte ruimte om te kolven?
Ook kan het zijn dat je gestopt bent met werken om je fulltime op het moederschap te storten. Neem dan ook genoeg rust en tijd voor jezelf, het is heus niet raar om je baby een dagje naar de kinderopvang te brengen of vraag een familielid om even op je kleintje te passen. Wel is het belangrijk dat je je baby goed op voorbereid op de kinderopvang. Hier lees je hoe je je baby kunt voorbereiden op het kinderdagverblijf.
Vanaf wanneer kan je je baby paracetamol geven?
- Vanaf 3 maanden
- Vanaf 5 maanden
- Vanaf 7 maanden
Weetjes en tips
Babygebaren
Wist je dat je vanaf jonge leeftijd al met je baby kunt communiceren door middel van babygebaren? Dit is een speelse manier om al vroeg met elkaar te communiceren. Hoe je dat doet? Daarover leer je in deze cursus alles!
Lees ook:
Groeicurve kind