Baby laten huilen of troosten?
Sta jij direct klaar om je baby te troosten wanneer hij huilt? Gelukkig is daar helemaal niets mis mee. Vroeger werd er vaak gezegd dat het beter was om je baby te laten huilen. Zo zou hij leren om zichzelf te troosten en het zou goed zijn voor de ontwikkeling van de longetjes. Toch blijkt dat het beter is om wel even naar je baby toe te gaan. Zeker in de eerste zes maanden kunnen baby’s zichzelf niet troosten en hebben ze nog niet geleerd hoe ze hun behoeftes moeten uitstellen. Als de baby hierop geen reactie krijgt, kan hij gaan stressen, overstuur raken of zich alleen gelaten voelen.
Lees ook:
Huilende baby in het vliegtuig? Dit is waarom?Waarom huilt een baby?
Een baby huilt met een reden. Het kan zijn dat hij honger heeft, zijn luier vies is, dat hij ergens pijn heeft of gewoon bij zijn ouders wil zijn. Er gebeuren veel dingen in een dag en die veroorzaken veel prikkels. Eigenlijk is het dan ook niet gek dat jouw baby op zoek is naar wat meer veiligheid en liefde. Vaak hoor je aan het soort huilen al wat jouw baby nodig heeft. Het is dan ook helemaal niet erg om je baby even goed te knuffelen en tegen hem te praten. Dit kan er al voor zorgen dat je baby kalmeert of in slaap valt. Er gaat nu eenmaal niets boven een warme knuffel van zijn ouders.
Baby’s ouder dan 6 maanden
Het huilen van baby’s verloopt in fases. Zo kunnen ze zichzelf na de eerste zes maanden wel troosten. Hierop kun je inspelen door je baby zogenoemd gecontroleerd te laten huilen. Orthopedagogen Rodenburg en Möller houden zich bezig met huil- en slaapproblemen onder baby’s en dan vooral met het gecontroleerd laten huilen van baby’s. Hierbij is het de bedoeling dat je jouw baby iets langer laat wachten voordat je hem of haar troost. Door je baby elke dag iets langer te laten huilen, wordt de behoeftebevrediging als het ware getraind. Dit kun je ook ’s nachts doen door je baby te troosten en vervolgens even kort weg te lopen. Rodenburg ziet dat baby’s vaak tijdens het wachten al in slaap vallen. Het zorgt ervoor dat je baby zich getroost en veilig voelt.
Lees ook:
Huilende baby? Leer jezelf de Dunstan babytaal!Rodenburg onderzoekt ook een andere manier van het gecontroleerd laten huilen van je baby. Zo kun je proberen om wat langer te wachten voordat je jouw baby zijn zin geeft. Ziet hij bijvoorbeeld jouw sleutels en zou hij ze maar wat graag vast willen houden? Wacht dan even voordat je de sleutels geeft en stel dit steeds iets langer uit. De achterliggende gedachte is dat je kindje er ’s avonds minder moeite mee zal hebben als jullie de kamer uitgaan.
Vier tips om je baby minder te laten huilen
Natuurlijk zijn er enkele dingen die je kunt proberen. De volgende vier tips kunnen helpen om je baby lekker te laten slapen en minder te laten huilen.
Rondje rijden
Blijft je baby huilen en heeft het wiegen geen effect? Rondrijden kan je baby helpen om lekker te gaan slapen. Ga een rondje wandelen met de kinderwagen of zet je baby in het autostoeltje voor een rustig ritje. Vaak valt je baby dan al snel in slaap.
Gewoontes, rust en regelmaat
De twee R’s zijn belangrijk voor een baby: rust en regelmaat. De wereld is nog groot en nieuw voor kleintjes. Dit levert allerlei prikkels en indrukken op die ze nog niet begrijpen. Vasthouden aan bepaalde gewoontes en tijdstippen kan jouw baby helpen om te weten wat er gaat gebeuren en wat hij kan verwachten. Sowieso is het goed voor een baby om regelmaat te hebben, maar zeker voor baby’s die vaak huilen kan dit de uitkomst bieden.
Het is natuurlijk heel fijn om ‘s avonds nog even in bed te knuffelen. Zorg er echter wel voor dat het bed van je baby echt zijn slaapplek is. Zo raakt hij eraan gewend dat dit de plek is waar hij moet gaan slapen.
Lees ook:
Eenkennigheid en verlatingsangstBedritueel
Omdat een baby behoefte heeft aan regelmaat, kan een bedritueel helpen. Ga iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar boven. Poets de tandjes als deze al door zijn gekomen, geef je baby een babymassage, stop hem in een lekker warm bad of zing voor het slapengaan hetzelfde liedje. Je baby zal gaan herkennen dat dit betekent dat het tijd is om te slapen.
Zorg voor een rustige omgeving
Het zijn natuurlijk hele leuke dingen in een babykamer: allerlei schattige knuffels in het bed en een mobiel aan het plafond die misschien ook nog een geluidje maakt. Toch is het beter voor je baby om zo min mogelijk afleiding en onrust in bed te hebben. Een rustige slaapkamer kan je baby helpen om te slapen. Wel kun je bijvoorbeeld een shirt dat naar jou ruikt in het bed leggen. Zo heeft je baby toch het gevoel dat hij dicht bij jou in de buurt is.
Heb ik een huilbaby?
Het kan lijken dat je baby de hele dag door alleen maar huilt, waardoor je misschien het gevoel krijgt dat je een huilbaby hebt. In werkelijkheid huilen de meeste baby’s slechts twee tot drie uur per dag. Huilt je baby drie dagen per week drie uur per dag en houdt dit drie weken aan? Dan heb je wel te maken met een huilbaby. Dit kost niet alleen je baby veel energie, maar ook jullie als ouders. Het troosten van een baby, meerdere malen per dag, is ook voor de ouders zwaar. Schroom dan ook zeker niet om hierover te praten met bijvoorbeeld de huisarts.
Lees ook:
HuilbabyWeten hoe je je baby heerlijk kunt laten ontspannen met een babymassage? Volg de cursus Babymassage cursus, deel van ons online cursuspakket