Wat is het verschil tussen een babyledikant & een doorgroei ledikant?
Een babyledikant heeft een afmeting van 120x60cm en een doorgroei ledikant heeft een afmeting van 140x70cm. Daarnaast kopen ouders die vaak meer dan een kindje willen, als eerste een babyledikant en ouders die na de bevalling van hun eerste kindje niet de verwachting hebben dat er nog een kindje komt een doorgroeiledikant van 140x70cm. Want door het formaat hoeven ze niet meteen op zoek naar een peuterbed. Ook past een babyledikant natuurlijk makkelijker in een kleine babykamer dan een doorgroei ledikant.
Lees ook:
Welke decoratie en accessoires zijn mooi voor een babykamer?Wat zijn de voordelen van een babyledikant?
Als je als aanstaande ouder meer dan een kindje wilt, dan is het handig om te kiezen voor een babybed van 60x120cm. Als je eerste kindje dan namelijk 2, 3 jaar is dan kan hij of zij de overstap maken naar een peuterbed van 70x140 cm of gelijk overstappen op een kinderbed van 90x200 cm met eventuele extra uitvalbeschermer in de eerste jaren. En dan kan het jongste kindje weer in het babybedje slapen. Zo zijn de bedjes altijd perfect afgestemd op de lichaamslengte van je kindjes. Ook door de jaren heen genomen, is dit de meest voordelige keuze bij meer dan één kindje.
Wat zijn de voordelen van een doorgroeiledikant?
Een doorgroei ledikant kan je niet alleen voor de baby- en dreumesfase gebruiken, maar ook als je kindje in de peuterleeftijd komt. Door de afmeting van 70x140cm biedt het bedje toch ruimte, maar geeft het je kindje ook een geborgen en veilig gevoel. Als je kind zich vanuit zit op kan trekken tot staan, dan is het tijd om het ombouwbare babybed aan te passen naar een junior bedbankje. Je kind kan nu zelfstandig in en uit het bed stappen Ook als je als aanstaande of jonge ouder niet direct aan meerdere kindjes zit te denken, is het handig om een meegroeibed van 140x70cm te kiezen. Want je kindje kan tot 2 jaar in zijn of haar bedje slapen en het scheelt de overstap naar een peuterbed. Maar mocht je toch een tweeling krijgen, dan is het wel handig om meteen voor meegroei ledikantjes te gaan, omdat je dan niet na twee jaar weer opnieuw peuterbedden hoeft te kopen.
Welke matras is handig voor een babybed?
Een babymatras moet niet alleen comfort bieden, maar ook steun geven. Het is ook handig als de matras een afritsbare tijk heeft. Niet alleen blijft hij daarmee stofvrij, je kunt de tijk ook wassen in geval van kleine ongelukjes. Ook is het handig om er een matrasbeschermer en molton aan te voegen, want deze items verlengen de levensduur van het matras. Voor een babymatras kan je kiezen uit materialen zoals koudschuim polyether of latex.
Lees ook:
Schommelstoel: hoe vind je een fijn exemplaar?Een koudschuim polyether matras is zeer ademend en biedt een goede veerkracht. Een nadeel is dat er sneller kuilvorming kan ontstaan, maar door een matrasbeschermer te gebruiken verleng je de levensduur. Een latex matras is zeer geschikt voor kindjes met een allergie voor stof, huismijt of schimmels. De matras is zeer comfortabel en vormvast. We raden wel aan om bij dit matras een ademende matrasbeschermer te gebruiken omdat een latex matras minder ademt vergeleken met een koudschuim matras. Er is ook een air-free babymatras, dat extra ventilatie biedt door de 3D honingraatstructuur van de hoes. De kern zorgt voor een goede ventilatie en voorkomt transpiratie en warmtestuwing. Frisse lucht wordt aangevoerd, warme lucht afgevoerd. De hoes, 100% polyester met 3D-structuur, is afneembaar en wasbaar op 60 graden.
Heb je je keuze gemaakt? Stylen maar!
Als je eenmaal je babybed hebt gekozen én een fijn matras, dan kan het allerleukste onderdeel beginnen, want dan kan je het bedje gaan stylen met een mooi (hoes)lakentje, dekentjes, en natuurlijk mag een mooie knuffel ook niet ontbreken.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bopita
Lees ook:
Kleine babykamer? Deze tips helpen je op weg!Met deze baby slaapcursus slaapt jouw baby als een roos.
- Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)