1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    7x dit wist je misschien nog niet over de keizersnede

    Gepubliceerd op: 1-6-2021Bewerkt op: 5-24-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-6-2021Bewerkt op: 5-24-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een keizersnede kan een spoedkeizersnede zijn, of een geplande keizersnede. Het is en blijft in ieder geval een medische ingreep, waar heel wat bij komt kijken. Grote kans dus dat je lang niet alles weet over een keizersnede!

    Bevallen met een keizersnede

    Of het een keizersnede wordt of niet, daar heb je zelf meestal vrij weinig over te zeggen. Natuurlijk kan je kiezen voor een geplande keizersnede, maar voor de meeste vrouwen is dit toch niet de meest ideale bevalling. Mocht je toch een keizersnede krijgen, of er voor eentje kiezen, dan kan je maar beter alvast goed voorbereid zijn. Deze volgende dingen wist je misschien nog niet over een keizersnede!

    9 weetjes verrassende over een keizersnede

    1. Naweeën na een keizersnede

    Ookal heb je tijdens de keizersnede zelf niks van weeën gevoeld, je hebt wel daarna last van naweeën, net als bij een natuurlijke bevalling. En dat is maar goed ook, want die naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder weer kan krimpen naar haar originele formaat. Ook moeten alle bloedstolsels die achter zijn gebleven na de bevalling uit de baarmoeder gaan. Geen pretje die naweeën, maar het hoort erbij.

    1. Het is behoorlijk koud

    De operatiekamer waarin de keizersnede plaatsvindt is behoorlijk koud (17 graden) en niet echt romantisch. Dat is de gebruikelijke omgeving voor een ingreep als een keizersnede. Tegenwoordig kan je ook in veel ziekenhuizen kiezen voor een gentle sectio: een vrouwvriendelijke keizersnede. De temperatuur kan dan worden verhoogd naar 22 graden.

    1. Je darmwerking na een keizersnede

    Je kunt verwachten dat je darmen niet direct na de keizersnede weer optimaal werken. Meteen na de bevalling met een keizersnede poepen zit er dus niet in, maar verwacht wel heel wat winderigheid na een keizersnede.

    1. Wond en litteken na een keizersnede

    De wond en het litteken na een keizersnede hebben de nodige verzorging nodig. Het litteken is 15 tot 20 centimeter groot en bevindt zich net boven je schaambeen. Direct na de keizersnede kan het litteken er rood en gezwollen uitzien, en kan er nog roze wondvocht of bloed uit lekken. Dit is volledig normaal, dus niet schrikken. Wanneer de wond na ongeveer 6 weken is hersteld, komt het litteken tevoorschijn die nog een tijdje vreemd kan voelen, omdat er tijdens de operatie zenuwen zijn doorgesneden. Dat gevoel gaat vanzelf weer over.

    1. Kauwgum na de keizersnede

    Wist je dat het kauwen van kauwgom na een keizersnede het herstel positief kan beïnvloeden? Dit is gebleken uit recent onderzoek. Hierdoor kan je stofwisseling worden gestimuleerd, waardoor je darmen weer sneller normaal gaan werken. Een pakje kauwgom in huis halen kan dus geen kwaad!

    1. Lachen, hoesten, niezen na een keizersnede?

    Vergeet het lachen, hoesten, niezen en omdraaien na een keizersnede maar. Alles waarvoor je je buikspieren ook maar enigszins moet gebruiken kan namelijk ontzettend pijn doen na zo’n buikoperatie!

    1. Liever geen nagellak

    Voor een geplande keizersnede nog een afspraak inplannen bij de nagelstylist kun je beter niet doen. Waarschijnlijk moet dat er namelijk weer vanaf worden gehaald tijdens een keizersnede. Tijdens de operagtie wordt namelijk het zuurstofgehalte van het bloed in de gaten gehouden met een knijper op je vinger, wat moeilijker kan gaan als je nagellak op hebt.

    Wat wist jij nog niet over een keizersnede?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard