Stress bij kinderen
Bepaalde omstandigheden en veranderingen kunnen bij kinderen leiden tot het ervaren van stress. Gezonde stress is wanneer je kind spanning voelt voor een bepaalde gebeurtenis, waarna de stress of spanning weer afneemt. Stress die te lang duurt of te vaak voorkomt is ongezonde stress. Je kind kan dan steeds moeilijker ontspannen en herstellen.
Lees ook:
Reden voor driftbuien bij je peuter en tips om ermee om te gaanAls ouder is dat soms niet altijd even makkelijk waar te nemen, vooral omdat kinderen soms andere manieren hebben om stress uit te drukken. Het National Institute of Mental Health heeft daarom een aantal signalen op een rijtje gezet die zouden kunnen duiden op stress bij je kind.
Je kind is angstiger dan normaal
Als je merkt dat je kind het vaker dan normaal heeft over angsten die hij of zij ervaart, dan kan dit een teken zijn dat je kind stress ervaart. Het is wel zo dat de meeste kinderen ouders graag vertellen over hun angsten, als ze doorhebben wat hun van streek maakt. Vinden deze gesprekken veel vaker dan normaal plaats, dan kan het zijn dat je kind ongezonde spanning ervaart.
Lees ook:
De peuterpuberteit, hoe ga je ermee om?Je kind is prikkelbaarder dan normaal
Als je kind steeds vaker niet lekker in zijn of haar vel zit en erg prikkelbaar is, dan kan dat duiden op stress. Je kind kan dan snel boos of overstuur raken door de kleinste dingen. Ook driftbuien van langere duur kunnen duiden op stress en spanning bij je kind.
Je kind slaapt slecht
Door naar het slaapgedrag van je kind te kijken, kan je goed achterhalen hoe het met hem of haar gaat. Vaak slapen kinderen met stress namelijk slecht ‘s nachts, en ook hebben zij vaker nachtmerries. Daarnaast kan je kind moeite hebben goed in slaap te komen. Wanneer je kind slecht slaapt, kan het ook minder prikkels hebben, wat voor een vicieuze cirkel kan zorgen.
Lees ook:
6 tips als je kind niet wilt delenJe kind kan zich slecht focussen
Als je van een leerkracht of oppas te horen krijgt, of zelf merkt dat je kind zich maar moeilijk kan concentreren, kan dat duiden op stress. Je kind is er zijn met zijn of haar gedachtes minder bij en kan zich daarom minder goed focussen.
Last van hoofd- en buikpijn
Lichamelijke klachten zoals hoofd- en buikpijn kunnen ook signalen zijn van stress. Als je kind hier veel en regelmatig last van heeft, kan dat duiden op mentale spanning dat zich lichamelijk uit. Ook eczeem, jeuk of bultjes kunnen in sommige gevallen resultaten zijn van stress.
Lees ook:
Het opvoeden en straffen van je peuter, hoe pak je dat aan?Natuurlijk is ieder kind anders en zal ieder kind stress op een andere manier uiten. Heeft je kind sporadisch last van een driftbui, hoofd- of buikpijn of een nachtje slecht slapen, dan hoeft dat niet gelijk te betekenen dat je kind gestresst is. Schakel bij zorgen altijd hulp of advies in van een professional als je merkt dat je kind te vaak gespannen is.
Lees ook:
Agressief gedrag bij je peuter: redenen en aanpak