35 jaar en zwanger: risico’s
Een zwangerschap op latere leeftijd kent een aantal risico’s.
- De kans op een miskraam neemt toe naar mate je ouder wordt
- De kans op complicaties tijdens de bevalling en zwangerschap neemt toe
- De kans op vroeggeboorte neemt toe
- De baby heeft een grotere kans op het syndroom van Down
- Er is een hogere kans op zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging
Ondanks deze risico’s is de kans groter dat je een baby zonder afwijkingen op de wereld brengt, dan met afwijkingen. Ook is de kans op een meerling groter naarmate je ouder wordt.
Lees ook:
Vervroegde overgang35 jaar en zwanger: voordelen
Vaak worden alleen de risico’s en de nadelen van een latere zwangerschap benoemd. Zwanger worden op latere leeftijd kent ook voordelen. Je hebt veel meer levenservaring, welke je goed kunt inzetten tijdens de opvoeding. Daarnaast ben je financieel vaak stabieler en heb je meer tijd gehad om te sparen.
35 en zwanger worden
Ben je 35 jaar of ouder en wil je zwanger worden? De kans dat je spontaan zwanger wordt is een stuk kleiner geworden, maar is zeker nog aanwezig. Mocht dit niet lukken, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. De huisarts kan samen met jou kijken naar je gezondheid, leefstijl en erfelijkheid. Op basis hiervan kan je huisarts je een advies geven, wellicht is een vruchtbaarheidsbehandeling nog niet nodig maar volstaat een aanpassing in de leefstijl.
Lees ook:
EiceldonatieOok kan de huisarts aanraden om vast te beginnen met vitaminen zoalsfoliumzuur. Wanneer een aanpassing in de leefstijl geen effect heeft, is de vruchtbaarheidsbehandeling IVF een optie. Bij IVF start je met een hormoonbehandeling, zodat meerdere eicellen tegelijk rijpen. Dan komen zaadcellen en eicellen samen in een kweekschaaltje (IVF) en worden maximaal 2 embryo’s teruggeplaatst.