1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    22-weken prik: bescherm jezelf en je baby tegen kinkhoest

    Gepubliceerd op: 3-28-2022Bewerkt op: 4-8-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-28-2022Bewerkt op: 4-8-2022
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: GGD Amsterdam
    Je kunt jouw kindje al tijdens de zwangerschap beschermen tegen kinkhoest. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die vooral voor baby’s erg gevaarlijk kan zijn. Als je 22 weken of langer zwanger bent, kun je hiertegen een vaccinatie halen. Zo bescherm je jezelf en je baby al vanaf de geboorte. In dit artikel leggen we je uit waarom de vaccinatie zo belangrijk is.

    Wat is kinkhoest?

    Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ook wel bekend staat als de 100/dagen hoest. De hoest kan namelijk maandenlang aanhouden. Vooral voor baby’s kan dit erg gevaarlijk zijn. De hoest put hen uit, waardoor ze zo moe en benauwd kunnen worden, dat ze stoppen met ademen. Hersenschade is daarbij een risico.. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

    Waarom vaccineren tijdens de zwangerschap?

    Baby’s kunnen pas vanaf 8 weken na de geboorte een vaccinatie tegen kinkhoest krijgen. Om ervoor te zorgen dat je kindje toch vanaf het allereerste moment al beschermd is, kun je tijdens de zwangerschap zelf een prik tegen kinkhoest halen. Dat kan vanaf 22 weken tot het einde van de zwangerschap. We noemen de vaccinatie daarom ook de 22-wekenprik. We raden je aan de prik zo snel mogelijk de 22e week te halen. Als je baby dan te vroeg wordt geboren, is hij of zij toch beschermd.

    De 22-wekenprik is gratis en onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Je verloskundige ofgynaecoloog brengt je hiervan ook op de hoogte.

    Hoe beschermt de vaccinatie tegen kinkhoest mijn kindje?

    Als je zwanger bent en de 22-wekenprik hebt gehaald, maakt je lichaam antistoffen aan. Via de navelstreng komen deze antistoffen ook bij de baby terecht. Je kindje is dan de eerste maanden van het leven beschermd. In elk geval tot hij of zij oud genoeg is om zelf gevaccineerd te worden. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

    Wat is het Rijksvaccinatieprogramma?

    Het Rijksvaccinatieprogramma is opgestart in 1957. De overheid biedt gratis vaccinaties aan tegen meerdere infectieziekten, zoals difterie, tetanus, polio en de bof. Vaccineren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard