1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De 20-20-2 regel om bijziendheid te voorkomen

    Gepubliceerd op: 3-8-2023Bewerkt op: 10-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-8-2023Bewerkt op: 10-21-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    We weten allemaal dat beeldschermen slecht zijn voor kinderen, maar toch is het als ouder soms moeilijk om de schermtijd van je kind te beperken. Vroeger hoorde je al dat ouders tegen hun kinderen zeiden dat je van te dicht op beeldschermen zitten vierkante ogen krijgt. Kinderen spenderen steeds meer tijd achter het scherm en dat kan schadelijke effecten hebben op hun gezondheid en welzijn. Volwassenen ervaren vaker klachten door intensief beeldschermgebruik. Om dit te voorkomen is de 20-20-2 regel ontwikkeld om de ogen gezond te houden.

    Waar komt de 20 20 2 regel vandaan?

    Tegenwoordig zijn beeldschermen een erg populair middel om kinderen te vermaken. De 20-20-2 regel is een simpele regel bedacht door de Amerikaanse kinderarts Dr. Aric Sigman. De regel stelt dat kinderen na 20 minuten schermtijd, minstens 20 seconden pauze moeten nemen en hun ogen op iets anders moeten richten, dat minstens 6 meter ver weg staat. Naast het in de verte kijken, wordt aangeraden om ten minste 2 uur per dag buiten te spelen. Tegenwoordig zouden kinderogen snel achteruitgaan door te veel schermtijd, en deze regel helpt de negatieve gevolgen te beperken.

    Waarom je de schermtijd van je kind beter kunt beperken

    Te veel naar een beeldscherm kijken kan verschillende negatieve effecten hebben op de gezondheid van kinderen. Zo kan het leiden tot overgewicht, slaapproblemen, concentratieproblemen en het verstoren van het natuurlijke slaapritme. Daarnaast kan overmatig gebruik van schermen ook leiden tot verminderde sociale interactie, bijziendheid, depressie en angst bij kinderen. Er is ook uit onderzoek gebleken dat langdurig dichtbij kijken de groei van het oog negatief beïnvloedt.

    Na 20 minuten dichtbij kijken zou je kind daarom 20 seconden in de verte moeten kijken, en 2 uur per dag buitenspelen. Dat compenseert het vele dichtbij kijken op een scherm en helpt de toenemende bijziendheid af te remmen.

    Wat doet te veel schermtijd met een kind?

    Veel naar een beeldscherm kijken kan op verschillende manieren negatieve gevolgen hebben voor kinderen. Hieronder enkele van deze gevolgen:

    • Verstoord slaapritme: Het blauwe licht dat schermen uitstralen, kan het natuurlijke slaapritme van kinderen verstoren. Hierdoor kan het zijn dat kinderen moeilijk in slaap komen, slecht doorslapen en vermoeid wakker worden.
    • Minder beweging: Wanneer kinderen veel tijd achter het scherm doorbrengen, bewegen ze minder. Dit kan leiden tot overgewicht en een verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen.
    • Verstoorde ontwikkeling: Te veel schermtijd kan leiden tot een vertraagde ontwikkeling bij jonge kinderen. Hierdoor kunnen ze later moeite krijgen met het ontwikkelen van sociale vaardigheden en cognitieve functies.
    • Slechtere concentratie: Wanneer kinderen te veel schermtijd hebben, kan dit hun concentratie verminderen. Dit kan leiden tot problemen op school en moeite met het oplossen van problemen.
    • Myopie: myopie, wat ook wel hoge bijziendheid wordt genoemd is één van de risico's voor je kind als hij te veel schermtijd krijgt, en een groeiend probleem in Nederland. Dat kan op de lange termijn oogziekten tot gevolgd hebben. Hoge bijziendheid is de grootste oorzaak van blindheid en slechtziendheid. Er is geen bril of behandeling die myopie kan genezen. Als beide ouders bijziend zijn, is het extra belangrijk dat het kind zich aan de 20-20-2 regel houdt. Het toepassen van de 20 20 2 regel kan helpen toenemende bijziendheid af te laten nemen.
    • Droge ogen, wazig zien en vermoeide ogen: Mensen met oogaandoening glaucoom hebben vaak last van deze symptomen.
    • Verkeerde houding: met mogelijk hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn en rugpijn als gevolg.

    Hoe kun je te veel schermtijd bij je kind afbouwen om aan de 20-20-2 regel te voldoen?

    Het beperken van het gebruik van een beeldscherm voor je kind kan een uitdaging zijn. Hieronder enkele tips om te veel schermtijd bij je kind af te bouwen en aan de 20-20-2 regel te voldoen:

    • Stel duidelijke regels: Maak samen met je kind duidelijke afspraken over hoeveel tijd ze per dag mogen besteden met een beeldscherm. Houd hierbij rekening met de leeftijd van je kind.
    • Geef het goede voorbeeld: Het is belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven en het gebruik van je eigen schermen te beperken. Als ouders veel tijd achter een scherm doorbrengen, is het lastig om je kind te overtuigen dat dit niet goed voor ze is.
    • Plan andere activiteiten in: Stimuleer je kind om andere activiteiten te doen, zoals buitenspelen, lezen, knutselen of spelletjes spelen. Plan deze activiteiten in zodat je kind niet de hele dag voor de tv of computer zit.
    • Maak gebruik van apps: Er zijn verschillende apps beschikbaar die kunnen helpen om de schermtijd van je kind te beperken. Deze apps geven bijvoorbeeld aan hoeveel tijd er nog over is voor schermtijd of schakelen automatisch uit na een bepaalde tijd.
    • Zorg voor een gezonde omgeving: Zorg ervoor dat er voldoende daglicht is in de kamer waar je kind achter het scherm zit en dat de stoel en tafel op de juiste hoogte staan. Dit kan bijdragen aan een gezonde houding en het verminderen van vermoeide ogen. Een goede regel is om het scherm op een armlengte afstand te houden van je kind, en voor een ergonomische houding te zorgen.

      Alternatieven voor schermtijd

    Het beperken van schermtijd betekent niet dat je kind zich hoeft te vervelen. Er zijn genoeg alternatieven om even te ontladen die zowel leuk als leerzaam zijn voor kinderen. Hieronder enkele voorbeelden:

    • Buitenspelen: Buitenspelen is niet alleen goed voor de gezondheid, het is ook goed voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden en cognitieve functies. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het daglicht erg goed is voor de kinderogen.
    • Lezen: Lezen is een leuke en leerzame activiteit om samen te doen. Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van de taalvaardigheid en het vergroten van de woordenschat van je kind, en zorgt voor een gezellige momentje samen aan het einde van de dag.
    • Knutselen: Knutselen is een creatieve activiteit die kan bijdragen aan de ontwikkeling van de fijne motoriek en de verbeeldingskracht van je kind.
    • Spelletjes spelen: Spelletjes spelen, zoals puzzelen, is niet alleen leuk, het kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, cognitieve functies en strategisch denken.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    • group-image

      Opvoeden

      45 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard